ЕМО „Етъра” получи дар от 106 културни ценности

Животът

18-04-2017, 13:12

Снимка:

ЕМО "Етър"

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В направеното дарение има много учебници, художествена и специализирана литература.

Много хора не подозират, че изхвърлят или унищожават предмети, които са културни ценности. При подновяване на старо жилище новите собственици се освобождават от стари мебели, дрехи, тетрадки, книги, работни инструменти. Някога интересни и модерни, днес те отдавна са излезли от употреба и рязко правят впечатление.

Когато попаднат в музей и бъдат представени по подходящ начин в изложби, те представят духа на епохата, от която са останали. Затова специалистите съветват: преди да унищожите стари предмети, посъветвайте се с някой познавач. Нищо чудно новото им подходящо място да се окаже някой музеен фонд.

Момчил Вълов предприе точно такъв подход, благодарение на което са съхранени 106 предмета, всеки от които културна ценност. Дълги години те престояват в една от къщите на ул. „Николаевска” в Габрово.

Мъжът, който има правата да се разпорежда със собствеността, решава да ги дари на Етнографски музей на открито „Етър”. Така в бъдеще поколенията ще знаят как е обзавеждан един дом в началото на ХХ век.

Дървеният салонен бюфет, масата, кахлената печка, диванът, четирите фотьойла и двете табуретки доста дълго са смятани за ненужни. Докато не става ясно, че им е време да бъдат обявени за културни ценности. Посетителите на една бъдеща изложба ще имат шанса да разберат, че в началото на ХХ век в домакинството широко са разпространени шкафове с мозаечни плочи и скринове. И днес все по рядко, а в бъдеще вероятно изобщо няма да се налага на някой да си смели черен пипер.

Ако на съвременната домакиня е необходимо, може да купи и на зърна, и смлян. Преди повече от век черният пипер, ползван в домакинството се смила с мелничка, която при това е ръчна.

Направеното на ЕМО „Етър” дарение включва две, както и бъркалка с дървена дръжка, ползвана при приготвянето на габровски шоколад.

В дарението има и предмети от по-късен период, които са не по-малко атрактивни. Такива са порцелановите супник и сосиера от 50-те години на ХХ век, произведени в някогашна Чехословакия. Десетина години по-стари са пердетата с ръчна бродерия.

Ръчно изработената ленена покривка с национални мотиви е хит през 60-те години на миналия век, а днес вече заема своето достойно място във фонда на музея. В една бъдеща изложба особено интересен за посетителите би бил будилникът, който се навива ръчно и чиито звук е в състояние да вдигне на крак цялата къща.

В направеното дарение има много учебници, художествена и специализирана литература.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов