Гьоте-институт България представя във Велико Търново проекта „Отключени гласове”

Велико Търново Лайф

19-04-2017, 08:58

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Специални прожекции ще могат да бъдат видени в клуб ТАМ от 20 – 22 април

Гьоте-институт България представя във Велико Търново проекта  „Отключени гласове” /VOICES UNLOCKED/ UNGEHÖRTE STIMMEN. Куратор е журналистката Диана Иванова, а модератори: Ваня Жекова, Татяна Ваксберг и Румен Петров. Специални прожекции ще могад да видят безплатно жителите и гостите на Велико Търново в клуб ТАМ от 20 – 22 април. Поредицата тематизира сложната тема за (не)видимото присъствие на репресивните тайни служби в живота по времето на комунизма в бившата ГДР и България - през призмата на български и немски документални и игрални филми. Насочена към едно ново поколение, което днес отново се сблъсква с въпроси – какво е истина и какво пропаганда. Всеки филм ще бъде придружен от дискусия и възможност за обяснение на понятия, думи, изчезнали от живота днес, но предизвиквали чувство на страх и безпомощност тогава, които може би неосъзнато влияят и на сегашния ни живот.

Проектът стартира през 2016 година по време на Международния София Филм Фест и продължи с прожекции и дискусии в Пловдив и Видин.

На 21 април /петък/ ще е прожекцията на „Животът на другите” (Das Leben der Anderen). Лентата на режисьора Флориан Хенкел фон Донерсмарк е носител на Оскар за чуждоезичен филм през 2006 г. и на Немската филмова награда 2006 г. „Животът на другите”, дебютният пълнометражен филм на Флориан Хенкел фон Донерсмарк, се превръща в световен бестселър. Драмата поставя в центъра на сюжета апарата на Щази и културната сцена в Източен Берлин. За мнозина критици това е първият сериозен филм за ГДР след множество повърхностни комедии. Филмът защитава идеята, че истинското изкуство дава шанс доброто в човека да излезе наяве и посочва една възможност за помирение между жертви и извършители. Филмът обаче разделя и до днес германското обществено мнение – доколко вярно пресъздава историческите аспекти на сложната тема с тайните служби.

На 22 април в клуб ТАМ ще бъде представен филмът „Досието Петров”-  България/Германия/Франция, реж. Георги Балабанов. Филмът е носител на Награда за режисура в Монреал, Канада, 2015 г. Лентата на живеещия в Париж режисьор Георги Балабанов се опитва да даде свой прочит на прехода. Александър Петров (Михаил Билалов) е актьор в Народния театър по време на социалистическия режим, а съпругата му Мария (Ана Пападопулу) играе на същата сцена. По средата на важно представление Мария не успява да овладее своя нервна криза и избухва публично срещу режима. Това привлича вниманието на агентите от ДС, те я затварят в лудница и принуждават Александър да напусне театъра и да започне работа в погребална служба. След падането на режима Александър открива, че е бил предаден от човека, на когото най-много се е възхищавал – своя учител и приятел. Обезсърчен, Петров изоставя всички форми на обществен живот. Да се справи с тази тежка ситуация му помага неговият приятел, един от бившите началници на тайните служби, превърнал се във виден бизнесмен. Той му предлага да оглави новосъздадена партия.

Също на 22 април от 19,30 ч. ще бъде представен филмът на журналистката Диана Иванова „Чуй”. Филм за легендарното радио “Свободна Европа” - защо едно радио е обявено за враг номер едно на комунистическа България?. Какво прави радио “Свободна Европа”, създадено от САЩ в Западна Германия след края на Втората световна война, толкова опасно?

Този филм разказва много непознати лични истории - за българите, работили в "Свободна Европа" от Мюнхен, за слушателите му тук, за хората от ДС срещу него, за хората, на които то дава глас. Едно радио срещу системата. Филм, в който всички говорят от първо лице единствено число, а архивите на ДС и БНТ се показват за първи път.

Филмът печели награда за режисьорски дебют Златен Ритон, Пловдив 2014 и е селектиран на множество международни фестивали – Behind the Curtain, Birmingham 2016, DOKUfest Prizren 2015, CinEast Luxemburg 2015, SoIndependent Film Festival New York 2015 и др.

След прожекцията ще се проведе среща – разговор с режисьорката Диана Иванова и Ваня Жекова, член на Комисията по досиетата, герой във филма.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов