Откриват националната изложба „Велико Търново – пространство и вдъхновение”

Велико Търново Лайф

21-04-2017, 14:16

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

130 автори участват с творби в първото издание

Първото издание на националната изложба „Велико Търново – пространство за вдъхновение” откриват тази вечер в залите „Рафаел Михайлов”. Официалното начало на събитието ще бъде дадено в 17:30 часа. 130 са одобрените и експонирани автори, които присъстват в мащабната изложба с 224 свои творби. Разнообразни по цвят, форма и въздействие са работите на представените автори. Част от тях ще получат и награди за успешното си участие във форума. Сред номинираните се отличават имената на Цветелина Максимова от Велико Търново (живопис), Христо Керин – Велико Търново (графика), Милен Джановски от Велико Търново (живопис), Йордан Кисьов от Силистра (живопис), Гергана Пенова – Велико Търново (скулптура). Днес ще стане ясно точно кой получава наградата на Община Велико Търново, на Съюза на българските художници и допълнителната награда на Представителството във Велико Търново за млад автор. 
Творци от цяла България са включени в първото издание на изложбата – от Велико Търново, Сливен, Лом, Плевен, Червен бряг, Горна Оряховица, София, Добрич, Нова Загора, Перник, Варна, Казанлък, Русе, Павликени, Стара Загора, Белозем, Овча Могила, Ботевград, Разград, Габрово, Търговище, Бургас, Пловдив, Силистра, Видин, Ботевград, с. Ресен и Дебелец. Получени и експонирани са творби, изпратени от Франция (на Лариса Илиева), Турция (Павлина Копано) и Македония (Гордана Хаджиниколов). „Свидетели сме на различни форми на изказ, използването на различни техники и иновативни подходи. В изложбата се срещат различни поколения – не само различна е възрастта на авторите, различни са пространствата на всеки един от тях. Желанието ни е тази изложба да се превърне в утвърден форум, който да се повтаря в период от две или три годни. На град като Велико Търново му отива да има една национална изложба, която да събира творци от цялата страна”, коментира в интервю за Общинското радио Мариета Конова, председател на Представителството на Съюза на българските художници във Велико Търново. 
Съпътстваща проява е щандът на книжарница „Приятели” със специализирана художествена литература, който ще остане в залите „Рафаел Михайлов” в днешния ден. По този начин хората, изкушени от изкуствата, ще имат възможността да се докоснат до най-новите търсения в тази сфера. Биографични книги на български и чуждестранни автори, издадени през последните две години, ще бъдат част от щанда, експониран за откриването на изложбата. Съпътстващото събитие се провежда съвместно с Регионалната народна библиотека „П. Р. Славейков”. 
Експозицията, организирана от СБХ, представителството на съюза във Велико Търново и Общината в старата столица, ще остане отворена за посетители до 27 май.  
  

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов