Търновските учители с по-висок процент за прослужено време и квалификация от колегите си в страната

Мисия

22-04-2017, 12:24

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Статистиката отчетоха на форум членовете на СБУ

Седма отчетно-изборна конференция проведе великотърновската организация на Синдиката на българските учители. Участваха 62-ма делегати от общо 781 членове на местната профсъюзна структура. Началникът на Регионалното управление на образованието Розалия Личева и директорът на общинската дирекция „Образование, младежки дейности и спорт” Пенка Игнатова приветстваха синдикалните лидери. 
По думите на Мария Георгиева, ръководила над 20 години местната организация, основните проблеми през отчетния период са произлезли от прилагането на  Закона за предучилищното и училищното възпитание. „Върху колегите се изсипа лавина от документи, с които те трябва да се справят за много кратко време. Споделят с тревога, че бумащината е голяма и се отнема ценно време, което би могло да се използва за пряката учебна работа”, каза тя. 
Сключването на колективните трудови договори според Георгиева е  основно за дейността на организацията. Отрасловият договор за системата на средното образование е много добър. Той защитава и работните места, и съдържа изключително важни клаузи, които са в защита на колегите, смята синдикалният председател. „Друг е въпросът, че няма достатъчно категорични механизми за санкциониране на директорите, които се опитват да заобикалят и да не спазват някои от договорените каузи”. 
Последният договор с Община Велико Търново е сключен през месец февруари тази година и съдържа  18 клаузи. „Договорен е процент за прослужено време от 1,1 при 1,00 на национално ниво. По-висок е и размерът на сумата за квалификация – 1% в отрасловия, а в общинския е 1,1%. Учителите ще имат възможност безплатно да ползват плувния басейн в СУ „Емилиян Станев”. За персонала в детските градини от години Общината поема разходите за медицински прегледи. За началото на учебната година на детските учителки се изплащат и по 50 лева за закупуване на учебно-помощна литература. Общината поема финансирането на отбора ни, който участва в учителската спартакиада, организирана от СБУ, като ние традиционно сме призьори в дисциплината „дартс”, отбеляза Мария Георгиева. 
Според нея увеличението на учителските заплати е трябвало да се случи отдавна, защото липсата на кадри за професията ще се задълбочава. Георгиева е категорична, че малките училища не бива да се закриват. Държавата трябва да се ангажира с тяхното финансиране извън правилото „парите следват ученика”. 
  

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов