Горнооряховска поетеса със „Златен Пегас” за литературен дебют

Велико Търново Лайф

22-04-2017, 10:22

Снимка:

фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Димана Йорданова бе отличена в националния конкурс „Южна пролет”

Стихосбирката „Жената и мъжете, които бях” на горнооряховчанката Димана Йорданова е най-добрият литературен дебют за миналата година според журито на Националния конкурс „Южна пролет”.
Димана получава статуетката „Златен Пегас” и лауреатско звание в раздел Поезия. В раздел Проза е наградена Десислава Николова за книгата й "Алиса и петък вечер", а в раздел литературна критика наградата е за Сирма Данова.
Националният конкурс за дебютна литература "Южна пролет" се организира за 45-та поредна година в Хасково. Той е съпътстван от богата културна програма. Началото му се поставя със символично запалване на творческия огън пред драматичен театър "Иван Димов". За последното издание на конкурса огъня запали лауреатът и носител на „Златен Пегас“ за 2002 година Иван Христов, сега доктор в Института по литература към БАН.
В тазгодишното издание на конкурса „Южна пролет” участваха 33 автори.
Миналата година Димана Йорданова спечели специалната премия „150 години Пенчо Славейков”, учредена в рамките на Международния конкурс за поезия и литература „Алда Мерини” в Италия.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов