46 фолклорни групи от цяла България се надиграват във Велико Търново

Мисия

22-04-2017, 13:18

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Инициаторите и танцьорите бяха приветствани от заместник-кмета на старопрестолния град Ганчо Карабаджков

46 фолклорни групи от цяла България се надиграват във Велико Търново през уикенда. В Двореца на културата и спорта „Васил Левски” бе открит Седмият национален фестивал на любителските клубове по танци „Болярско надиграване”, който се провежда под патронажа на кмета Даниел Панов. Организатори са великотърновските фолклорни клубове „Валденс Победа” и „Търновска царица”, заедно с Община Велико Търново. Входът е свободен.

Инициаторите и танцьорите бяха приветствани от заместник-кмета на старопрестолния град Ганчо Карабаджков. Той ги поздрави от името на кмета Даниел Панов. Подчертана бе голямата роля на събитието за опазване и популяризиране на многообразната палитра на българския фолклор, традиции и обичаи.

30 са съставите, които участват в танцувалната надпревара. В първия етап групите тропкат пред великотърновци хора от всички фолклорни области. Втората фаза включва истинското надиграване върху Ганкиното хоро.

Съпътстващо събитие към фестивала „Болярско надиграване” е Четвъртият национален конкурс за детско-юношески школи „Нашите малки, големи танцьори”. В неделния ден /23 април/, отново на сцената на ДКС „Васил Левски” ще се представят 16 фолклорни групи, съставени от деца и младежи. Освен с традиционните хора, те ще зарадват публиката и с авторски танцувални изпълнения. Началото е в 9,30 ч.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов