Представят монографията на д-р Светла Атанасова „Арбанаси. Търговия и търговски връзки през XVII–XIX век”

Животът

23-04-2017, 08:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Срещата ще се проведе на 26 април от 17 часа в читалнята на РНБ „П.Р.Славейков” във Велико Търново

Монографията на д-р Светла Атанасова „Арбанаси. Търговия и търговски връзки през XVII – XIX век” представя цялостно и задълбочено проучване на историята на търговията и търговските контакти на арбанасчани в посочените три столетия. Книгата съдържа въведение, три глави, заключение на български и английски език, именен показалец с установени 636 цитирания за арбанашки предприемачи, приложения, съкращения и библиография. Тя е структурирана на хронологичен принцип, а анализираната информация е базирана на публикувани и непубликувани исторически извори и документи, резултати от археологически проучвания, краеведски изследвания, родови хроники и теренни проучвания. Внимание заслужат привлечените архивни източници от Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, Български исторически архив и Ориенталската архивна колекция. Ценна информация за дейността на арбанашките търговски къщи през XIX век съдържат документи от Държавен архив – Велико Търново, снимки и документи от фондовете на Регионален исторически музей – Велико Търново и Регионален исторически музей – Варна. 
Въведението представя кратка ретроспекция на историческото развитие на Арбанаси от края на XV век до 70- те години на XIX век и посочва целите и задачите на изследването, а именно изграждане на „завършена картина на установените търговски практики” през XVII – XIX век и заслужена реабилитация на търговската дейност през XIX век. 
Трите глави на монографичния труд са структурирани в четири до пет отделни параграфа и проследяват развитието на търговските връзки и участието на арбанашките търговци  през XVII – XIX век в стопански операции на вътрешния и външния пазар. В отделни подтеми са представени благотворителната и народополезна дейност на представителите на търговското съсловие. Към всяка глава е добавен параграф, който съдържа анализ на стопанските и социални практики за съответния исторически период. В трета глава е отделено специално внимание на арбанашките търговци – организатори на капиталистически структури. 
Изследването насочва към утвърждаването на арбанашките търговци на вътрешния и външния пазар, активното участие на местните предприемачи в посредническата търговия със Средна и Западна Европа  и формирането на „стопански елити” на Балканите, към изграждането на професионални мрежи от контакти. През XIX век с разрастването на уседналата търговия и изграждането на вътрешния пазар се формират и арбанашките търговски къщи. Те разкриват свои филиали в големите европейски центрове Виена, Прага и Брюксел. 
Представянето на изследването ще се проведе на 26 април от 17 часа в читалнята на РНБ „П.Р.Славейков” във Велико Търново.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)