Над 130 музиканти се събраха на горнооряховска сцена за „България пее”

Мисия

23-04-2017, 16:18

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Гост на хоровия празник беше обичаният композитор проф. Петър Льондев

Пет хорови формации и над 130 певци, диригенти, корепетитори и един професор-композитор се включиха в Горнооряховската част от националната инициатива „България пее”. Тя се подема за втора поредна година от Българския хоров съюз с идеята да се популяризира и запази хоровото изкуство. Миналата година в първото издание на „България пее” се включиха 150 формации. Тази година се очаква те да са много повече, както и обхванатите градове.
За втора година Горна Оряховица е домакин на събитие от кампанията, този път с още повече участници. Пет формации пяха заедно на горнооряховска сцена, която се оказа тясна за всички музиканти, уважили хоровия празник.
За втори път заявяваме нашето партньорство в тази инициатива като грижа към творците и като израз на дълбоко уважение към символа на Горна Оряховица – хор „Славянско единство” и към почетния гражданин на града ни Маестро Донка Копринкова, каза при откриването зам. кметът на Община Горна Оряховица Йорданка Кушева. Тя прочете и поздравителен адрес от председателя на Българския хоров съюз д-р Галина Луканова, която призовава всички да се обединят и развиват хоровото изкуство.
Гост на хоровия празник в Горна Оряховица беше един от най-обичаните от българските хорове родни композитори - проф. Петър Льондев. Съвсем наскоро той отпразнува своя 80-годишен юбилей, който бе ознаменуван и със специална награда за принос от 26-то издание на наградите „Музикант на годината” на предаването на БНР „Алегро виваче”. Затова и присъствието му бе почетено с една от популярните му хорови обработки „Ерген деда” в изпълнение на хор „Славянско единство”, а в края на концерта всички певци изпяха заедно „На многая лета” за композитора.
За мен това е като най-щастливия ден в живота ми. Виждам толкова много талантливи певци и прекрасни диригенти в един толкова музикален град. Няма по-велико от хоровото изкуство и съм щастлив да видя, че ма хора като вас да го развиват, каза проф. Льондев на горнооряховска сцена. Той връчи благодарствени дипломи от името на Хоровия съюз на петимата диригенти, участвали в концерта. Без диригентите ние композиторите сме нищо, уважи труда на колегите си проф. Льондев. Малко преди това той направи голям поклон и за хор „Славянско единство”, казвайки, че чува едно от най-добрите изпълнения на своя „Ерген деда”.
Във второто издание на „България пее” в Горна Оряховица участваха хор „Железни струни“ при НЧ „Развитие“ – Разград с диригент Красен Иванов; хор „Кантилена“ при НЧ „Искра“ – Велико Търново с диригент Анета Павлова; хор „Царевец“ при НЧ „Надежда“ – Велико Търново с диригент Диян Диханов; хор ,,Славянско единство“ при НЧ ,,Напредък – 1869“ – Горна Оряховица с диригент Донка Копринкова и хор на ФА ,,Сидер войвода“ при НЧ ,,Напредък – 1869“ – Горна Оряховица с диригент Георги Петров. На финала всички заедно изпяха първо химна на световното хорово движение, после „На многая лета” за проф. Льондев и съвсем наякрая „Родна песен нас навек ни свързва”, без която не завършва нито един хоров празник в България.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)