Проведе се І Национален фестивал на студентското театрално изкуство „Маска и тога”

Животът

23-04-2017, 19:08

Снимка:

фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Призът за най-добър спектакъл взе учебният театър на Югозападен университет „Неофит Рилски”

Три състава от Варна, Благоевград и Велико Търново взеха участие в първия Национален фестивал на студентското театрално изкуство „Маска и тога”, който се проведе в читалище „Надежда 1869”. 
Награда за най-добър спектакъл взе учебният театър на Югозападен университет „Неофит Рилски”, под ръководството на доц. Огнян Спиров и ас. Биляна Дилкова. Студентите, които са трети курс в специалност „Актьорско майсторство”, изиграха Любовни усмивки” по двете театрални миниатюри на Чехов – „Предложение” и „Мечка”. За ролята си на Вдовицата от „Мечка” Танкица Стоянова взе и наградата за главна женска роля. 
Призът за най-добра мъжка роля отиде при Благовест Христов за образа на Краля от „Ескориал” на Мишел дьо Гелдерод – постановка на Студентски театър „Маска и тога” към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, с ръководител Стефан Методиев. Домакините от „Маска и тога” взеха и наградата на кмета на Велико Търново. 
Любимец на публиката стана Студентски театър „Икарт” към Варненския икономически университет с представлението „Лизистрата” от Аристофан. Ръководител на младите театрали е Костадин Бандутов. 
„Пропуски в играта на участниците нямаше, организацията на фестивала беше чудесна, а това, което артистите показаха, беше на ниво. Радвам се, че тези млади хора се занимават с театър. Сценичното изкуство е спасение в днешно време”, сподели председателят на журито – режисьорът Георги Михалков. 
Преди връчването на наградите се проведе творчески разговор с Иван Митев – актьор от МДТ „Константин Кисимов” – Велико Търново, а преди да си тръгнат, младите театрали посетиха крепостта Царевец. 
Първият Национален фестивал на студентското театрално изкуство се проведе по инициатива на читалище „Надежда” в партньорство с ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и с финансовата подкрепа на Община Велико Търново. 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов