Венцислав Спирдонов разказа истории от своя живот на ученици от СУ „Вела Благоева

Мисия

24-04-2017, 18:08

Снимка:

община Велико Търново, архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Председателят на местния парламент се ангажира да съдейства на учебната компания „Виктория”

Председателят на Великотърновския общински съвет бе гост на СУ „Вела Благоева”. В часа на класа Венцислав Спирдонов разговаря с ученици от VIII до XII клас. Срещата се състоя в рамките на школската инициатива „Истории от моя живот”, която днес Спирдонов предложи да се казва „Истории от нашия живот”. 
Шефът на местния парламент сподели как от деветнадесети в кандидатската листа за общински съветници с преференциален вот през 2015 година е станал трети и по-късно избран за председател на Общинския съвет. За да избегне натиска върху себе си, Спирдонов назначава секретар да протоколира заседанията на постоянните комисии и така на следващия ден се отчита кой е присъствал и отсъствал от заседанията. 
Спирдонов подчерта, че работата в Агенцията по вписванията му е дала най-голям управленски опит, както и предприемаческите му занимания преди да  влезе в държавната служба. Отбеляза, че най-важни за него са били ученическите и студентските години. Като ученик в Хуманитарната гимназия той се противопоставя на внезапното нареждане за задължителни матури и с усилията на свои съученици от цялата страна успява да наложи матурите да се организират от следващ учебен период.  Той и директорът на СУ „Вела Благоева” Ангел Янчев  са приятели от студентските години във Великотърновския университет и заедно през 1996 г. участват в окупацията на висшето училище, протеста срещу по-високите такси за общежитията и в символичното „погребение на висшето образование”. 
На ученически въпрос – защо 750 души е администрацията на Европейския парламент, като 1/3  от тях са излишни – Спирдонов каза, че не може да обясни, но може да говори за държавната и общинската администрация. По негови думи Националният статистически институт е излишен. В него са заети 1200 души, но работата може да се осъществява от 200 чрез аутсорсинг услуги. Реформи са необходими, но хората трудно ги приемат. У нас например на всеки 20 км има районен съд, а той изисква прокурор, охрана… Миналата година съдът в Дряново  е струвал 2 милиона лева, посочи председателят на ВТОбС. 
Венцислав Спирдонов се ангажира да съдейства на учебната компания „Виктория”, след като изгледа филм за старата българска столица, изработен от децата. 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)