„Ресенски япрак” представи общината на международна среща в Букурещ

Мисия

25-04-2017, 12:08

Снимка:

кметство Ресен

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Съставът се представи с характерното за селото хоро „Копче” и с хореографска разработка „Пиринска магия”

Клубът за хора и народни танци „Ресенски япрак” към Народно читалище „Народна просвета 1874” с. Ресен с художествен ръководител Галина Бартолова представи Община Велико Търново в XVII Международна среща на фолклорно, музикално и танцово приятелство в град Букурещ, Румъния.
Съставът се представи с  характерното за селото хоро „Копче” и с хореографска разработка „Пиринска магия”. С автентичната ресенска носия и майсторско изпълнение участниците завладяха сърцата на всички присъстващи в Музея на селото, където бе проведен концертът. За изпълненията си съставът получи диплом и подаръци от организаторите Рангел Вангелов,  Драгана Миркович и Слободан Миркович.
През трите дни в свободното от ангажименти време беше организирана развлекателна програма – нощен автобусен тур в  центъра и околностите на гр.Букурещ, посещение на Парламента, Стария град и неговия център, най – стария хан в Румъния и първия ресторант в града, Митрополията и Патриаршеската църква с мощите на Св. Димитър Басарбовски, Княжеската църква и останки от двореца, крепостта Букурещ и др.
След участието всички танцьори, ръководители, организатори и приятели отпразнуваха заедно успешното си представяне с кръшни български хора, много танци и весело настроение.
За спомен от село Ресен и община Велико Търново „Ресенски япрак” поднесе  на организаторите подаръци  и благодарности за поканата, добрата организация и прекрасното настроение .
Участниците и читалищното настоятелство изказват своята благодарност на хората, с чиято помощ бе осъществено представянето на клуба:  Даниел Панов – кмет на Община Велико Търново, Кметство  с.Ресен, „Росина ойл” с управител Иван Георгиев, „Липови” ООД с управител Стефан Липов, Тодор и Ангел Цачеви, ЧЗК „Плодородие – 95”с.Никюп, ИПО Кредит, управителите на фирма „Кристи мод” ООД Яна Караиванова – Георгиева и Анатоли Георгиев за професионално изработените  и дарени пирински носии и на игумена на „Преображенския манастир” – архимандрит Георгий – съхранил и предоставил  автентичните ресенски носии  и участвал  активно в разучаването на местните ресенски хора.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов