Запалиха 102 свещи по повод 102 години от геноцида над арменския народ

Животът

25-04-2017, 13:10

Снимка:

ВМРО

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Инициативата бе на Младежката организация на ВМРО във Велико Търново

Българи и арменци заедно почетоха 102-та годишнина от геноцида над арменците. Младежката организация на ВМРО и представители на арменската общност във Велико Търново заедно сведоха глави в памет на милион и половина арменци, избити в най-кървавото престъпление срещу човечеството – геноцида над арменците, извършен през 1915 г. в Османска Турция. На стъпалата пред МДТ „Константин Кисимов“ бяха запалени сто и две свещи – по една за всяка изминала година от ужасяващите събития.

Преди сто и две години, на 24.04.1915 г., в столицата на Османска Турция Константинопол и в други по-големи градове на империята започват масови арести на арменската интелигенция, които полагат началото на широко мащабното осъществяване на най-кървавото престъпление срещу човечеството – геноцида над арменците. Събитията са предшествани от разоръжаване и избиване на арменските войници в османската армия. Това, което се случва през 1915 и следващите години, няма прецедент по размах и последствия.

Западните арменци, с хилядолетия живели по родните си места, биват заточени и унищожени съгласно плана, разработен на най-високо държавно ниво при непосредственото участие на турската армия, турската полиция и други държавни структури на Османска Турция, а също така и на банди, състоящи се от престъпници, освободени от затворите специално с тази цел.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)