Сътрудничество в сферата на хотелиерството и ресторантьорството обсъдиха експерти и бизнес в Свищов

Мисия

25-04-2017, 14:41

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Ще създават туристически център за популяризирането на обекти в региона

Кръгла маса на тема „Сътрудничество в сферата на хотелиерството и ресторантьорството за развитие на Община Свищов” се проведе в крайдунавския град. Инициативата бе на община Свищов и бе подкрепена от представителите на местния бизнес в сферата на хотелиерството и ресторантьорството.

Представители на домакините от Общината бяха Росен Маринов – директор на Дирекция „Култура и културно наследство”, Румяна Кузева – началник отдел „Образование и култура”, Станислава Йорданова – главен експерт „Култура и връзки с обществеността“ и Георги Йорданов – главен експерт „Европейски проекти и европейски въпроси“.

Гост на събитието беше Таня Александрова – представител на Дирекция „Бюро по труда” Свищов. Тя представи анализ на търсенето и предлагането на кадри в сферата на хотелиерството и ресторантьорството.

Актуалността на темата провокира интереса на представителите на местния бизнес и участието им. Директорът на Професионалната гимназия по лека промишленост и строителство /ПГЛПС/ инж. Веска Николова представи презентация на тема „Развитие на туризма в Община Свищов - Общински план за развитие на община Свищов (2014-2020)”, а г-н Георги Йорданов анализира състоянието и потенциални възможности за развитие на туризма в общината. Преподаватели по професионална подготовка от гимназията презентираха възможностите на училището за подготовка на кадри в направление „Хотелиерство, ресторантьорството и кетъринг” - обучение на ученици, валидиране на професионални знания, умения и компетентности.

Предимствата и ползите за учениците и работодателите от обучението чрез работа, което ПГЛПС предлага като форма на партньорство между гимназията и бизнеса, представи г-жа Веска Николова.

Разгледаните теми повдигнаха много въпроси и коментари и събитието приключи с оживена дискусия по темата “Възможности за развитие на Община Свищов в сферата на хотелиерството и ресторантьорството”.

Коментарите очертаха сферите на действие и бъдещо сътрудничество. Участниците в кръглата маса се обединиха около идеята, че Свищов със своята многовековна история може да е привлекателна дестинация за много туристи. В тази връзка е необходимо създаването на туристически център, уеб-сайт и рекламни брошури, за популяризирането на туристическите обекти, хотели, ресторанти и места за забавления.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)