Ученици на ПМГ втори в страната в състезание по химия

Животът

26-04-2017, 08:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Трима от тях са лауреати на национална олимпиада

Отборът на шестима възпитаници на ПМГ „Васил Друмев“ се класира на второ място в Националното състезание по химия и опазване на околната среда, което се проведе от 21 до 23 април в Ловеч.  Две момичета и четири момчета от 11 и 12 клас на математическата гимназия пребориха много сериозна конкуренция от връстниците си от Варна, Плевен, Пловдив, Стара Загора и се наредиха с разлика от 1,3 точки след химиците от Националната природо-математическа гимназия в София.Възпитаниците на преподавателката по химия Виолета Костова участваха в състезанието, разделено в две части- с тест от 40 въпроса и с 10 задачи от областта на органичната, неорганичната, аналитичната и биоорганичната химия.

„Задачите бяха сложни и сериозни, за сравнение – кандидатстудентският изпит по химия за медицинските специалности във ВУЗ-овете е много по-лесен от това състезание, коментира Виолета Костова. Тя уточни, че нивото на задачите е надхвърляло задължителната подготовка в училище, а е с ниво на материала в профилирани паралелки. „Тази година наистина сме много щастливи, тъй като в отборното класиране сме втори в цялата страна, коментира още Костова. Освен това шестимата и още две възпитаничка на търновската математическа гимназия, са завоювали престижни места и на индивидуално класиране. В индивидуалното лауреатите на националната  олимпиада  Васил Иванов, Преслава Цанева и Йордан Долчинков са заели съответно първо, трето и девето място. Денислав Станчев се е класирал на четвърто място, Свилен Петров- 26-то място и Ралица Златанова – на 17-то място. Освен отборните състезатели, от ПМГ са участвали индивидуално още и Елица Добрева и Анна Дикелова, които също са се представили силно.

В тазгодишната национална олимпиада по химия, която се проведе през март, лауреати станаха общо четирима ученици от ПМГ „Васил Друмев“, съобщи още Виолета Костова. Това са дванадесетокласниците Васил Иванов, Преслава Цанева и Йордан Долчинков, и единадесетокласникът Денислав Станчев.   Така в разширеният национален отбор по химия, 40% от учениците са от великотърновската математическа гимназия. Тримата зрелостници придобиват и студентски права. Всичките лауреати преминаха десетдневно обучение по химия в София, а на 4 и 5 май ще участват в отборно контролно с теоретическа и практическа част. Оттам ще се подберат най-добрите четирима ученика от България, които ще представят страната ни на международната олимпиада по химия в Тайланд, сподели още Костова.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов