Евелина Джевиецка с монография за образа на Юда в родната литература

Велико Търново Лайф

26-04-2017, 10:06

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Авторката е доктор по културознание към Варшавския университет

Монографията „Ереста на Юда в (пост)модерната култура. Изследване на казуса“ на Евелина Джевиецка представят днес в Регионалната библиотека във Велико Търново.

Евелина Джевиецка е доктор по културознание към Варшавския университет и магистър по богословие към Университет „Кардинал Стефан Вишински“ във Варшава, гл. асистент към Кирило-Методиевския научен център, Българска академия на науките и към Институт по славистика, Полска академия на науките. Заместник - главен редактор на списание „Slavia Meridionalis”. Автор е на две монографии, свързани с образа на Юда: Смъртта на Юда в библията и християнската традиция, Варшава 2012 и Ереста на Юда в (пост)модерната култура.

Монографията „Ереста на Юда в (пост) модерната култура. Изследване на казуса” проследява и анализира интерпретациите на библейския Юда в българската литература от началото на 20 век до първите десетилетия на 21 век. Сред разглежданите автори са Николай Райнов, Петко Тодоров, Емилиян Станев, Огнян Бояджиев, Стефан Цанев, Веселин Стоянов, Христо Стоянов, Теодора Димова. Монографията диалогизира с множество българистични изследвания, сред които и на великотърновските българисти.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов