Акад. Антон Дончев е първия носител на Почетния знак на Горна Оряховица

Мисия

26-04-2017, 11:50

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Авторът на „Време разделно” се срещна с общинското ръководство и млади литератори

Авторът на „Време разделно” стана първия носител на Почетния знак на Община Горна Оряховица. Академик Антон Дончев получи отличието от кмета инж. Добромир Добрев след срещата му с общинското ръководство и млади литератори от Горна Оряховица.
”За мен е огромна чест да връча точно на вас първия ни Почетен знак. Наградите, но също така и любовта на читателите, са показател за стойността на вашата работа”, каза инж. Добрев. Срещата в Горна Оряховица се осъществява с посредничеството на общинския съветник Димитър Николов. Ден по-рано той организира представяне на последната книга на Антон Дончев „В сянката на Александър Велики” в Регионална библиотека „П. Р. Славейков” – Велико Търново. Заедно с Дончев в Горна Оряховица бяха издателят му Иван Гранитски и директорът на Регионалната библиотека в Старата столица Иван Александров.
В срещата участваха два литературни клуба – към СУ „Георги Измирлиев” и ОУ „Иван Вазов”, както и ръководителите на Библиотеката, Музея, Художествената галерия, директори и учители от горнооряховски училища. Младите литератори от най-голямата горнооряховска гимназия подариха на академик Дончев препис на „История славянобългарска”. В същото време те получиха покана да участват със свои творби в списанието на Иван Гранитски „Везни”.

„Преди 62 години съм ръководил литературния кръжок във Велико Търново и от него 10 души станаха писатели. Пожелавам и на вас да продължавате да пишете и книгите ви да стигнат 100 000 тираж”, каза академик Дончев на младите творци.
Академикът не пропусна да се върне в спомените си, когато е ръководил културата във В. Търново и често е отскачал и до Горна Оряховица. „За мен Горна Оряховица е център на богат духовно регион. Тук винаги са ни посрещали пълни зали, когато сме организирали гостувания на театрални трупи или концерти. Беше отдих за мен да организирам събитие в Горна Оряховица, защото горнооряховчани никога не са ни разочаровали. Затова бих искал да благодаря на вас като наследници на ония горнооряховчани. Надявам се, че градът ви продължава да е такъв оазис на културата, какъвто беше преди време.” каза писателят.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)