Земляческа среща събра над 100 павликенчани в София

Велико Търново Лайф

27-04-2017, 06:56

Снимка:

Община Павликени

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Земляческа среща на павликенчани, които живеят в София, под надслов „На обич и слава обречен...“ събра над 100 съграждани за първи път в столицата. Събитието беше организирано от Община Павликени по инициативата на кмета инж.Емануил Манолов

Специалната вечер на павликенци започна с пиесата „Една калория нежност“, която самодейната театрална група към НЧ „Братство-1884“ - Павликени представи с вход свободен. Павликенци препълниха салона на Руския културно-информационен център в София. След нея кореняците се събраха за празнична вечеря. Мястото на срещата беше избрано със съдействието на директора на РКИЦ Павел Журавльов, който два пъти е посещавал Павликени и с когото местната управа развива сериозни контакти. Той се обърна с приветствие и към гостите.

В сбирката участваха утвърдени специалисти, сред които лекари, от престижни здравни заведения като доц. Веселин Дяволов, д-р Кольо Бянов, проф. Цингилев, бронзовият медалист от Сидни Николай Ганев, вдовицата на Николай Гюзелев, който е родом от Павликени и почетен гражданин на града – Анна-Мария Гюзелева, писателят Димитър Томов, бившият президент на БФС Валентин Михов, директорът на Държавната агенция „Разузнаване“ ген. Драгомир Димитров, бившият депутат проф. Димитър Йончев, поетът Матей Шопкин, който е и автор на химна за Павликени, преподавателката в НАТФИЗ Диана Борисова, бившата заместник  областна управителка Изабела Чорбаджиева и др.

„Организирахме днешното събитие с огромното желание да се срещнем и да се върнем заедно към корените си и към това, което ни свързва – родният ни град Павликени“, каза при откриване на събитието инж.Емануил Манолов. „Независимо от това къде живее човек,  къде работи и се намира, той носи в сърцето си неизкоренимата любов към своето родно място, подчерта още градоначалникът. Той изрази убеденост, че подобни срещи ще станат ежегодни.

Връчени бяха и благодарствени писма на дарителите на Исторически музей Павликени – д-р Кольо Бянов, който всяка година допринася за обогатяване на художествената експозиция; спортистът Николай Ганев, който дари своите медали, екипи и други предмети от спортната си кариера и Димитър Томов, който обогатява книжния фонд на музея. Свои стихове прочетоха поетите Пенчо Симеонов и Матей Шопкин.

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)