Приключи проект „Тийн-библиотека” на читалището в Лясковец

Велико Търново Лайф

30-04-2017, 09:40

Снимка:

община Лясковец

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Бяха закупени 222 броя художествена, учебно-помощна литература и енциклопедии

Приключи проект „Тийн-библиотека”, разработен от читалище „Напредък-1870” гр. Лясковец с партньорството на казаревското и джулюнското читалища „Земеделец-1899” и „Пробуждане-1896”. Проектът на стойност 3813 лв. се реализира с финансовата подкрепа на Фондация „Глобални библиотеки – България” в рамките на конкурс „Библиотеката – активен участник в обществения живот” в изпълнение на договор РД-11-00-115/24.06.2016г. между Министерството на културата и Фондация „Глобални библиотеки - България”. „Тийн-библиотеката” като цяло е ориентирана към подрастващите и целта и беше да насърчи четенето и да повиши грамотността им, да удовлетвори техните потребности и интереси и да привлече нови читатели в библиотеките. Затова нейна целева група са деца и младежи на възраст от 12 до 19 години от Лясковец и селата, както и библиотекари, учители и родители. 

Съобразно целите, дейностите предвидени по проекта бяха реализирани в рамките на 8 месеца - от месец септември 2016 г. до април 2017 г. През този период бяха закупени 222 броя книги за тийнейджъри /художествена, учебно-помощна литература и енциклопедии/, които бяха обработени и разпределени в трите библиотеки, участници в проекта. Беше изграден и Своден каталог на фонда на „Тийн-библиотеката”. Проведена бе и Дарителска кампания „Четенето е модерно”, благодарение на която местната общност дари 28 книги за тийнейджъри. На всички нови четива бяха изготвени и Мултимедийни презентации, представени в читалищните библиотеки. С тези библиотеки беше осъществен и книгообмен на ротационен принцип под надслов „Гостуващи книги”, както и дискусия на тема „Добри практики за насърчаване на четенето”. 

Като част от дейностите по проекта протече и Фотоконкурса „Четенето е модерно” , в който взеха участие общо 29 деца със снимки, свързани с книгите, четенето, библиотеките и снимки с тяхна любима книга. Те бяха класирани в две възрастови групи от 8 до 13 години и от 14 до 18 години. В първа възрастова група деветчленно жури отличи близначките Радост и Ивайла Минчеви от Лясковец на първо място, Никол Иванова от Добри дял на второ и Никол Косеркова от Велико Търново на трето място. Във втора възрастова група призовите места са съответно за Елица Атанасова и Мелиса Ахмедова от Драгижево, Теодора Темелкова от Обзор и Симона Йорданова от Лясковец. С поощрения са Айше Димова, Василена Чокоева, Виктория Андреева, Гергана Чинова, Деница Дикова, Мирослава Бумбалова, Надежда Михалева, Християна Александрова, Силвия Славчева, Ивона Русева, Деница Георгиева, Димитър Василев, Доротея Царкова, Милена Атанасова, Ралица Василева и Борислав Василев. Наградният фонд за победителите включваше мини-колонки с вградено радио, универсални външни батерии за телефон и флашки. А за останалите участници във фотоконкурса бяха предвидени поощрителни награди - селфи стикове и фоторамки. Специалната награда - дигитална фоторамка бе връчена на Димитрина Димитрова от Лясковец за най-харесвана снимка. Предметните награди и грамоти на всички връчи председателят на лясковското читалище Васил Русев, а преди това членове на литературния клуб „Вдъхновение” с ръководител Росица Петрова, четоха стихове на поетесата Петя Дубарова по повод годишнината от рождението й.  

Проектът завърши с Маратон на четенето по повод Международния ден на книгата и авторското право, с който беше открита и „Зелената тийн-библиотека”. Четения на открито и откриване на „Зелена тийн –библиотека” организираха също и читалищните библиотеки на селата-партньори - Козаревец и Джулюница, както и останалите села от общината - Мерданя, Добри дял и Драгижево, които са целева група по проекта. На финала като последна дейност по проекта бяха закупени къщички за книги и монтирани в обособените зони за четене в парковете в града и лясковските села.  

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)