Гимназия „Боруш” се влива в ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров”

Мисия

30-04-2017, 14:00

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Това решиха съветниците в Горна Оряховица

Двете общински професионални гимназии в Горна Оряховица минават под една управленска шапка, като ПГСС „Боруш” се влива в ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров”, решиха на последното си заседание общинските съветници, съобщи рег нюз.нет. Промяната е повече административна и няма да се отрази на персонала и учениците, поне на този етап. Учебният процес в „Боруш” ще се води в досегашната база от същия екип, запазва се приемът за следващата година. Но училището вече ще е административно подчинено на директора на ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров”.
Преобразуването чрез вливане е най-меката мярка за реформа в образованието, но не мина лесно в ОбС. Опозицията се опита да се противопостави на предложението, но се пак мнозинството от съветниците го подкрепи.
Опити да се реформира по някакъв начин Професионалната гимназия по селско стопанство „Боруш” се правят повече от десетина години. По-скоро само се говори, че нещата там не са добре, че няма истински образователен процес, а учениците до голяма степен са „мъртви души”.
В края на миналата година обаче и РУО – Велико Търново възприе по-остър тон по отношение на „Боруш” и това до голяма степен катализира процеса за преобразуване на гимназията. През ноември и декември 2016 и през януари 2017 г. екип на РУО прави три последователни проверки в училището. При първата в училището са присъствали 28 ученици (33 % от записаните), при втората на училище са били 16 младежи, а на 25 януари са били всичко на всичко 11.
За констатациите от тези проверки РУО сигнализира Община Горна Оряховица, която е принципал на гимназията. В писмото са изредени 33 имена на ученици, записани в дневна форма на обучение, които са отстъствали и при трите проверки. В същото време е установено, че учителите не вписват в днениците никакви отсъствия – нито извинени, нито неизвинени.
Последват още две проверки, организирани от Общината съвместно с представител на РУО. Присъствието на ученици отново е 22-25 % от записаните. В общежитието, където трябва да има настанени 24 младежи, при двете проверки са заварени 3-4. За общежитието, разбира се, също има разчетен бюджет.
Според Информационната система на образованието към 11 април 2017 г. в училището би трябвало да се обучават 150 ученици, от които 72 в дневна форма, 78 в задочна и 32 в самостоятелна форма. Числеността на персонала е 23 души – 14 педагози и 9 непедагогически персонал.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов