260 състезатели по ММА идват за Балканското първенство в Търново

Спорт

04-05-2017, 13:19

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

260 състезатели от 7 държави пристигат във Велико Търново, за да се включат в Балканското първенство по ММА, на което старата столица е домакин през следващата седмица. Това обяви в четвъртък председателят на Българската федерация и Балканската федерация по смесени бойни изкуства Станислав Недков- Стъки. Той допълни, че в надпреварата ще участват бойци от България, Румъния, Албания, Турция и Гърция. Тъй като първенството е отворено- в него са заявили участие също състезатели от Азербайджан и Иран. Съревнованието ще се проведе на 12 и 13 май в ДКС „Васил Левски”, като първият ден е по-скоро технически. В него са предвидени регистрациите и задължителното измерване на теглото при състезателите.

Същинската битка започва на 13 май от 9.30 часа, а официалното откриване е в 11 часа. „Ще успеем да проведем всички двубои в един ден, вече имаме опит. И на мен ми се иска състезанието да е в 3 дни, но това натоварва допълнително клубовете, които трябва да плащат за повече нощувки”, информира Станислав Недков-Стъки. Балканското първенство ще бъде за всички възрастови групи- до 14, до 16, до 18 и над 18 години. Сред участниците има и 20 дами, които ще мерят сили на ринга в спортната зала. Входът ще бъде свободен за желаещите да наблюдават зрелищните сблъсъци в един от най-проспериращите спортове в България.

Само преди месец страната ни беше домакин на Европейското първенство за мъже и жени по ММА, където националите ни взеха първото място в отборното класиране, оставяйки зад себе си водачът в световната ранглиста- Швеция и още 28 страни. Триколорите завоюваха общо 11 медала, сред които 5 златни, 4 сребърни и два бронзови.

„Българската федерация по ММА съществува от две години и половина. Благодаря на премиера Бойко Борисов и министър Кралев, че повярваха в нас. България вече има 37 клуба в цялата страна и сме на второ място в Световната ранглиста. Успяхме за този период да спечелим 95 медала. Надявам се скоро да изпреварим шведите, ще работим да има повече жени в нашите клубове, защото шведите отиват с пълен актив от дами на състезанията. Хубавото е, че вече имаме световна шампионка- Александра Тончева, която сега се състезава при професионалистите”, сподели Станислав Недков. Сребърният медалист от отминалото Европейско първенство Даниел Янков ще бъде звездата на предстоящия турнир. Той е един от най-проспериращите великотърновски състезатели и е само на 23 години. Момчето е родом от Сливен, където започва да тренира борба и става няколко пъти републикански шампион. „Познавам Даниел от много малък. Само младостта му попречи да вземе златото преди месец. Аз съм дал почивка на всички медалисти от Европейското първенство, но него го помолих да участва, защото публиката в Търново ще иска да го види”, сподели Стъки, който начерта бляскаво бъдеще пред Даниел Янков. Красимир Недков, който е президент на великотърновския клуб по ММА „Скорпион” сподели, че целта на тренировките и учатията в състезания е повече млади хора да излязат от заведенията и да спортуват активно. Той обясни, че освен Даниел Янков в Балканското първенство ще се включи и Асен Ивайлов. Регламентът на турнира предвижда да се играят по три рунда, всеки от който по три минути. Най-леките участници са 30 килограма, а най-тежките са над 130. Малките спортисти ще бъдат оборудвани с протектори, които ще ги предпазват от травми. „Не е задължително да си минал през аматорския ММА, за да станеш професионалист. Ние нямахме тази възможност, която сега сме предоставили на младите състезатели. От тях се иска само да тренират. Надявам се до 2024-та или най-късно до 2028-ма година ММА да влезе в семейството на олимпийските игри. Това ще се случи със сигурност, защото интересът към този спорт расте. Надявам се също да бъдем домакини и на Световно първенство”, сподели Стъки. Наградният фонд на Балканското първенство се състои само от купи и медали, каквато е традицията при аматьорите. При професионалистите обаче водещи са парите и това е съществената разлика, допълни още Станислав Недков. Известният спортист сподели, че все още не е решил дали да приключи с кариерата си. Всяка сутрин се събуждал с различна мисъл, но по думите му тялото вече не можело да издържа на голямо натоварване. „Все пак още не съм изиграл последния си мач. Смятам да го направя във Велико Търново- мястото където изиграх и първия си двубой. Това обаче все още не стои на дневен ред за мен”, обясни Недков, който благодари за подкрепата и на кмета на старата столица Даниел Панов.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)