40% ръст на сделките с имоти в Търново

Велико Търново Лайф

05-05-2017, 06:09

Снимка:

архив, Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Покупко-продажбите на имоти във Велико Търново са скочили с около 40 %,  отчитат брокери от старата столица.
Въпреки поскъпването на жилищата с 10-15% през последните 2 години, все повече семейства пристъпват към закупуване на имот, пише "Труд". Една от причините за ръста в броя на сделките при закупуване на жилище е, че банките са свалили лихвите на ипотечните кредити. В момента се предлагат жилищни кредити с 3-4% годишна лихва и нисък депозит.
„Пазарът на недвижими имоти през сегашния период е в полза на продавача”, коментират брокери.
Наблюденията сочат, че в повечето случаи хората се ориентират към закупуване на двустайни жилища с цел инвестиция, а тристайни избират за задомяване. Цената на тристаен апартамент ново строителство е до 50 000 евро, а двустаен може да се намери за 35 000 евро. Наблюдава се и повишаване на цените на панелните жилища, които са санирани и са в отлично състояние. Те се предлагат за 450-500 евро на кв/м.
Според брокерите младите семейства продължават да търсят апартаменти с южно изложение и с добра локация. Централната част на града остава най-предпочитаното място за купуване на имот. Проблемът с паркирането е решен, тъй като в повечето случаи към жилищата се продават и гаражи. Кварталите, в които има най-много предлагани апартаменти са „Кольо Фичето“, „Картала“ и „Бузлуджа“.
„Имоти се търсят и в най-близките села около Велико Търново. Редовният транспорт е определящ при избора на жилище извън рамките на града. Предпочитани са селата Беляковец, Самоводене и Присово. Цените на имотите по тези места са сравнително високи. Например в Беляковец една нова къща струва колкото два апартамента в Търново”, обясняват работещите в бранша.
По наблюдения на специалистите все по-малко англичани желаят да закупят имоти във великотърновските села, заради зачестилите кражби по тези места.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)