Нараства броят на предлаганите работни места

Мисия

06-05-2017, 11:11

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

60 работодатели се включиха в последната трудова борса в Старата столица

Във Велико Търново се търсят професии във всички сфери на икономиката, категоричен е директорът на „Бюрото по труда“ Обрешко Нечев. С около 50 % нараства броя на предлаганите работни места в традиционната трудова борса, която се организира във Велико Търново, сочи статистиката. Близо 60 работодатели се включиха в последното й издание в средата на миналата седмица.  В рамките й са обявени общо 452 работни места, 381 търсещи работа са се включили в събитието.
По думите на Нечев, прекият контакт е сред най-ефективните възможности за сключване на трудови правоотношения. Борсата помага и на самите работодатели да анализират кадровия потенциал на региона и да планират производство си. Агенцията по заетостта предлага няколко опции за допълнителна квалификация, една от които работата в Държавните предприятия „ Българо – германски център  за професионално обучение“ . Съвместно със социални партньори непрекъснато се организират редица обучения,  оперативните програми за безработни   са друга възможност за постъпване на работа. В най-скоро време се очаква да стартира оперативна програма и за заети лица, допълни Нечев.
През май 1925г. е приет   „Закона за настаняване   на работа и осигуряване при безработица” . Така, само 14 години след първия подобен закон в света, издаден в Англия през 1911 г., и у нас се полага началото на мрежата от териториални дирекции Бюро по труда в страната, които до ден днешен предоставят възможност за временна финансова компенсация на безработните, посредничество в търсенето на работно място и редица обучения. Според Обрешко Нечев, това е белег, че както тогава, така и сега България се стреми да бъде в крак с европейските тенденции за развитие. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов