Горнооряховчани се преклониха пред героизма и храбростта на българските войни

Мисия

06-05-2017, 17:58

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Над 80 фотоапарата са показани в изложбата „Фотографията – хоби за цял живот”

С тържествен ритуал пред Паметния знак на загиналите във войните в Горна Оряховица бе честван Деня на храбростта и Празника на Българската армия – 6 май. Въпреки лошото време горнооряховчани дойдоха, за да почетат героите, отдали живота си за България. Празникът се чества на 6 май, но е официално учреден на 9 януари 1880 г. с Указ №5 на княз Александър І Батенберг.

На почетен караул пред Паметния знак застанаха военнослужещи от Военно формирование 22 790. Присъстващите на празника бяха поздравени от кмета на Общината инж. Добромир Добрев. „На най-големия сред пролетните празници свеждаме глава в знак на признателност към хилядите българи, проляли кръвта си по бойните полета във войните. Прекланяме се пред паметта на нашите предци, защитавали правото на българския народ да е свободен и обединен в рамките на Отечеството.

В този ден ние отдаваме признание на жените и мъжете на военна служба. Това са хората, които проявяват професионализъм и себеотрицание в много ситуации, в които са нужни ефективни действия за преодоляване на последствията от бедствия, аварии или катастрофи. Те са сред нас и работят денонощно. Носят, с цялата ? тежест, отговорността за взетите в критични моменти решения”, каза в приветствието си инж. Добромир Добрев.

Слово за празника произнесе подполковника от запаса инж. Цветан Цветков, председател на общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, който отново припомни, че във всички военни конфликти, в които страната ни е участвала през годините, няма нито едно пленено българско знаме.

Пред Паметния знак на загиналите във войните бяха поднесени венци и цветя от Председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов, Кмета на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, Военно формирование 22 790, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на ветераните от войните, Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, политически партии, обществени организации, граждани.

След ритуала пред Паметния знак на загиналите във войните горнооряховчани в Клуб „Българско войнство” бе открита фотоизложба, посветена на празника. Експозицията се организира от общинската структура на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Гостна откриването на изложбата бе заместник-кметът Йорданка Кушева, с чието съдействие и подкрепа се организира експозицията.

Над 80 фотоапарата са показани в изложбата „Фотографията – хоби за цял живот”. Основна част от експонатите са притежание на уредника на Клуб „Българско войнство” Благомир Дончев. Показани са също и фотоапарати, собственост на секретаря на ОбС на СОСЗР о. з. капитан Борис Рахнев и на Румяна Кандева от СВВБ, която е един от първите членове на бившия фотоклуб „Раховец”, съществувал през 70-те години в Горна Оряховица.

Показаните фотоапарати условно са обособени в няколко раздела: тип „насочи и стреляй”, полупрофесионални, професионални огледално-рефлексни, механични и автофокусни. Като най-ценни в колекцията организаторите отличиха три апарата: Rollеi 35 TE от 70-те години, Canon AV1, произведен през 1976 г. за Олимпийските игри в Монреал, когато фирмата е основен спонсор на всички световни шампионати и Олимпиади и Minolta 700 Si, който през 90-те години е на върха на производствената верига на Konica Minolta и притежава абсолютно всички функции, които днес има един дигитален огледално-рефлексен апарат.

Всички изложени в експозицията фотоапарати работят и в момента, уточниха организаторите. Освен тях са показани и фотоси, дело на Борис Рахнев и Благомир Дончев, запечатали интересни моменти от живота в единственото военно формирование в града. Изложени са и фотографии, показващи Горна Оряховица и хората в града, Велико Търново и красивата българска природа.

Изложбата ще остане подредена в Клуб „Българско войнство” до 12 май. На 17 май от 16.00 ч. клубът ще бъде домакин на представянето на книгата на о.з. капитан Борис Рахнев „Закъсняла пролет”.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов