Кулинари се състезаваха с агнешко на разсол при уникален празник в Първомайци

Велико Търново Лайф

08-05-2017, 07:00

Снимка:

Община Г. Оряховица

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Осем групи готвачи-аматьори показаха кулинарни умения на Празника на първомайския разсол. Празникът бе организиран от кметство Първомайци. Кулинарният хепънинг започна рано сутринта в неделя с приготвяне на гозбите и по обед над площада в селото се носеха апетитни ухания. В празника се включиха както домакините от Първомайци, така и гости от Стрелец, Правда и поповското село Паламарца.

„Разсолът е традиционно ястие за Първомайци, което се приготвя от агнешко месо. Готви се почти във всяка къща за сбора на селото, който честваме на Спасовден. Няма някаква особена тайна, просто трябва месото да е хубаво. Разделям го на порции, слагам го в тавата и го заливам със сос от запържено брашно и червен пипер, разредено с малко бульон. Добавям дафинов лист, магданоз, черен пипер, олио и слагам ястието във фурната да се пече”, разказва Стеляна Янкова. Тя е и една от майсторките кулинарки, чиято гозба свърши сравнително бързо, тъй като желаещите да опитат са много.

Освен първомайски разсол, гостите на празника имаха възможността да опитат още дроб сърма, агнешка чорба и различни видове погачи, бухтички, баница със спанак, царевичен булгур и др.

Своите кулинарни умения на Празника на първомайския разсол демонстрираха Сдружение „Родолюбци”, НЧ „Иван Вазов – 1893”, Клуб на пенсионера „Дълголетие” и ДГ „Здравец” от Първомайци, Клуб на пенсионера „Нов век” от Стрелец, НЧ „Звезда – 1905” от Правда, Клуб на пенсионера „Антола” от Паламарца и Пекарна „Елиза”.

Кулинарният празник премина на фона на изпълненията на местни и гостуващи самодейци. Гост на празника бе кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев.

Всички участници в Празник на първомайския разсол, получиха специални грамоти от кмета на селото Ясен Янков.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов