114 търновци измериха кръвната си захар в „Клиника на открито”

Животът

10-05-2017, 10:28

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Проявата на РЗИ и филиала на Медицинския университет се провежда за трета година

За трета поредна година РЗИ - Велико Търново, Община Велико Търново и филиала на Медицински университет гр. Варна във Велико Търново организираха „Клиника на открито”.
Целта на Клиниката е чрез профилактично направените безплатни изследвания да се обърне отново внимание към рисковите за здравето фактори - тютюнопушене, нездравословно хранене, ниска двигателна активност и други.
Инициативата е посветена на превенцията на хроничните незаразни болести (сърдечно-съдови, белодробни, диабет, затлъстяване) и Международният ден на сестринството - 12 май.
Импровизираните кабинети, разположени на централната алея на парк „Марно поле” бяха посетени от 342 човека (302 жени и 40 мъже) на възраст от 19 до 88 години.
В „Кабинета за профилактика на диабета” 114 граждани изследваха кръвната си захар. Отклонения от референтните стойности имаше само при 11 от тринадесетте болни от диабет пациенти.
Консултиране и изследване за носителство на вируса на СПИН беше осъществено на 53 желаещи. Сред тях няма носители на вируса.
Кръвното налягане беше измерено на 87 „пациента”, като не бяха установени ексцесивни стойности. Всички болни от артериална хипертония, преминали през кабинета, редовно вземат лекарствата си за кръвно.
В „Кабинета за профилактика на белодробни заболявания” бяха извършени спирометрии на 41 лица (настоящи и бивши пушачи) - 31 жени и 10 мъже, на възраст от 19 до 76 години. При 11 от тях са установени отклонения от нормалните стойности на дишането.
Измерване на ръст, тегло и определяне на индекса на телесна маса (ИТМ) беше извършено на 47 желаещи, от които 26 са с наднормено тегло, а 3 - с телесна маса под възрастовата норма.
Разпространени бяха здравно-образователни материали.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов