В павликенското село Мусина отбелязаха 141 години от Априлското въстание

Мисия

10-05-2017, 17:44

Снимка:

Община Павликени

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

В павликенското село Мусина тържествено отбелязаха 141 години от избухването на Априлското въстание и излизането на четата на Поп Харитон за Дряновския манастир. Празникът се е превърнал в традиция, защото почти всяка къща е дала жертви в борбата. След Освобождението на с.Мусина на 7 май 1877 г. в църквата „Св.Параскева” е отслужвана панахида и всеки дом, който е дал жертви е колел агне. По-късно тази панахида е превърната в честване.

Празникът започна в центъра на селото с поднасяне на венци пред паметника на Поп Харитон, след което следва факелно шествие до Паметника на загиналите във войните в южния край на селото. Там тази година РК „Традиция” - Трявна и Бяла Черква отдадоха почетни караули, а архимандрит Георгий отслужи заупокойна молитва.

Празникът продължи в центъра на селото на пл.Поп Харитон с художествено -музикална програма, завършила с празнични илюминации. Честването уважиха : инж.Емануил Манолов - кмет на Община Павликени, Румяна Гавраилова - секретар на Община Павликени, Петко Петков - кмет на с.Михалци, Николай Теодосиев - кмет на с.Дичин, Калин Чакъров -археолог, руски граждани,които живеят  в Мусина и спонсорират събитието, както и група бизнесмени, пожелали да подкрепят празника.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов