Лауреати на „Сребърна Янтра“ покориха и Финландия

Велико Търново Лайф

11-05-2017, 08:48

Снимка:

личен архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Тримата представители на България получиха и покани за участие в международния конкурс “ Transylvanian Stars ” в Румъния

С две първи и една втора награда се завърнаха от Финландия тримата пратеници на МК „Сребърна Янтра“, които представиха България в 9-я международен конкурс на изкуствата „БРАВО, ТУРКУ!“, проведен от 5 до 8 май в старата финландска столица – град Турку. 
Габриела Йорданова, 14 год. от Русе (българската представителка в Детската Евровизия`2015) спечели първо място в своята възрастова група с великолепно изпълнение на “ History Repeating ”. Първа награда извоюва и Ани Попкръстева (15 год., студио „Румина“ В. Търново ) с песента на Шер „ Welcome To Burlesque “ , а малкият чаровник Антон Гаров (10 г. от гр. Бургас) с “I Wanna Be Like You” се класира втори в своята възрастова група. 
Тримата представители на България получиха и покани за участие в международния конкурс “ Transylvanian Stars ” в Румъния лично от неговия директор Корнел Поп.  Голямата наградата в 9-то издание на „ Bravo , Turku !” замина за Санкт Петербург, спечелена от рускинята Сабина Гадзиева, 19 год. 
„Лауреати на „Сребърна Янтра“ за първи път участваха на международен конкурс във Финландия и съм много щастлива от отличното ни представяне. Нашите певци се изявиха повече от достойно в конкуренция с таланти от Русия, Малта, Сърбия, Македония, Румъния, Бразилия и Финландия. До последно Габи Йорданова бе претендент за Гран при, но с един глас на финала спечели представителката на Русия. Любопитно бе, че и двете се състезаваха с една и съща конкурсна песен, макар и в различни възрастови групи - “History Repeating”. Специални поздравления заслужава и Ани Попкръстева от студио „Румина“ (ВТ) за прекрасната интерпретация и поведение на сцената, както и малкият Тони Гаров, който въпреки високата температура – възхити всички с песента и артистичното си присъствие. За успеха във Финландия искам да благодаря на вокалните педагози Пламен Мирчев, Мирела Величкова и Милена Добрева, както и на всеотдайните родители на децата, без чиято подкрепа подобни участия не биха били възможни. И още добри думи на благодарност – към нашата сънародничка Маргарита Видиновска, която от години живее в Хелзинки – за помощта и съдействието, което ни оказа в далечната страна! “ – сподели ръководителят на българската делегация Румяна Начева, директор на МК „Сребърна Янтра“ и член на международното жури в Турку. 
След Финландия в близко време очакваме нови изяви и успехи на лауреати на великотърновския конкурс „Сребърна Янтра“, които ще представят България в различни конкурси и фестивали в Румъния, Полша и Италия. 
  

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов