СУ „Иван Н. Момчилов“ в Елена отбеляза празника си с шествие

Велико Търново Лайф

12-05-2017, 09:14

Снимка:

община Елена

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Третокласници написаха и илюстрираха книжка сами

В Деня на светите братя Кирил и Методий Средно училище  „Иван Н. Момчилов“ в Елена отбеляза своя празник. Той започна с шествие на ученици и учители от двора на Даскалоливницата, на чието дело училището е достоен приемник и продължител и носи името на нейния основател. По пътя на празничното шествие възпитаниците на школото поставиха цветя пред паметници и паметни плочи на видни еленски възрожденци, писатели, духовни водачи.

След това в новия Общностен център третокласниците на учителката Светлана Василева представиха своята малка книжка, която написаха и илюстрираха сами по класния проект „Малки писатели“. Книжката съдържа 17 разказчета и илюстрации към тях по фантазиен бином, описан в книгата на Джани Родари „Граматика на фантазията“. Изданието на малките писатели е подготвено за печат от журналистическия клуб „Хаос“ в училището.

Учениците от по-горните класове под ръководството на учителя по история Йордан Минчев направиха чудесна презентация на седемте паметници в Елена с национално значение - къща музей „Ил. Макариополски“, храм „Свети Никола“, Часовникова кула, храм „Успение на Пресвета  Богородица“, Даскалоливница, храм „Рождество на Пресвета Богородица“, Попниколовата къща.

Екипите показаха умения за задълбочена и системна работа с документи, детайлно описание на избраните обекти, както и да правят изводи, обобщения, оценки и исторически паралели.

Тази вечер празникът ще продължи с благотворителен концерт на учениците от СУ. Каузата е да се помогне на тяхната съученичка Десислава Кафадарова за участието й на световното състезание Adobe Certified Associate World Championship, което тази година ще се проведе в края на месец юли в американския град Анахайм, щата Калифорния.

Предния ден на площадката до училището се проведоха състезания по колоездене с участието на ученици от първи до шести клас.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов