4000 изпълнители излизат на сцената на Старопланински събор „Балканфолк”

Велико Търново Лайф

12-05-2017, 15:05

Снимка:

Община В. Търново

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

4000 изпълнители ще участват в тазгодишното XXI издание на Старопланински събор „Балканфолк”, което ще се проведе от днес до 20 май във Велико Търново. 200 фолклорни състави и индивидуални изпълнители от всички етнографски области в България ще представят многообразието на българската народна музика и народни танци. Това съобщи организаторът Калоян Николов, президент на Европейската асоциация на фолклорните фестивали. Съпътстваща проява е и VIII Национален шампионат по фолклор „Еврофолк”.

Колективи от Индонезия, Украйна, Турция, Молдова, Беларус, Казахстан, Испания, Македония, Индия, Иран и Унгария също ще се изявят на сцената в Старата българска столица. Те ще вземат участие в Световната купа по фолклор – също събитие, което традиционно се провежда в рамките на Събора.

Концертната програма започва още днес – всеки ден надпяванията и надиграванията ще се провеждат в Летния театър в парк „Марно поле”. Официалното откриване на Старопланински събор „Балканфолк” 2017 е тази вечер в 19,00 ч. В съботния 13 май участниците във фестивала ще дефилират по главната улица на Велико Търново „Васил Левски” и ще представят кратки изпълнения пред паметника „Майка България”. Шествието започва в 18,00 ч.

Фестивалът и съпътстващите събития са част от музикалните празници „Евро фолк”, които се провеждат под егидата на Европейската асоциация на фолклорните фестивали и с подкрепата на Община Велико Търново.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов