Близо 70 баници опитаха гостите на празника на дрипавата баница във Върбица

Мисия

13-05-2017, 20:11

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Най-автентичната баница бе на кулинарите от Сливовица

Близо 70 баници-солени, сладки, дърпани, вити, точени, втасали, разтърсени, пълнозърнести показаха майстори кулинари от региона на празника на дрипавата баница във Върбица. Организатори на проявата бяха самодейците от НЧ „Градина-Върбица-1894”. Празничното настроение с домакини и гости сподели Милена Николова, директор на дирекция „Образование, култура, младежки дейности и спорт, социални дейности и здравеопазване, международни връзки”. Тя поздрави всички от свое име и от името на кмета на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев. Гостите на празника бяха поздравени и от кмета на Върбица Чавдар Мутафов.

Освен домакините в празника се включиха кулинари и самодейци от с. Писарево, с. Горски горен Тръмбеш, с. Сливовица - Община Златарица, с. Балван - Община Велико Търново, гр. Угърчин, Велико Търново, с. Правда, с. Гостилица - община Дряново, с. Алеково - община Свищов, с. Лозен - община Стражица, с. Медовина - община Попово.

„С този празник представяме уникалното многообразие от баници от региона, а заедно с него и богатството на българския фолклор”, сподели председателят на НЧ „Градина-Върбица-1894” Анелия Димитрова.

Голямото разнообразие показваха отрупаните с баници маси-баници със сирене, с лопуш, с локум, със спанак, с тахан халва, с луканка, с майонеза, с ориз, с тиква, с гъби, с кашкава, с ябълки, с маслини, вълча баница, щрудели, лучници, баници по писаровски, по габровски, по лозенски, по пеловски и пр. Колкото по-стърчащи и хрупкави са коричките на баницата, толкова по-вкусна е тя, споделиха организаторите.

И докато на сцената се изявяваха самодейците, компетентно жури оцени най-добрите майстори-кулинари. Раздадени бяха награди в шестнадесет категории. За най-масово участие наградата отиде при домакините от Върбица.

Най-автентичната баница бе на кулинарите от Сливовица.

Като най-добри майстори на солена и сладка баница бяха отличени съответно Мария Ангелова от Върбица и майсторите от с. Алеково. Най-оригиналната рецепта за баница показаха кулинарите от с. Лозен. Най-тънка кора на баницата си бяха разточили самодейците от Писарево. Най-вкусна бе баницата на майсторите-баничари от читалището в Алеково. Като най-добра баница с месо бе отличена тази на читалището в с. Гостилица. Най-добра визия имаше баницата на кулинарите от читалището в Писарево. Като най-млади участници бяха отличени самодейците от Гостилица. Най-съвременната баница показаха отново самодейците от Писарево. Най-добрите майстори на баница се оказаха домакините от Върбица. Най-вита баницата бяха направили майсторите-кулинари от Угърчин, а най-традиционна – беше баницата на самодейците от Балван. Най-голяма беше баницата за сватба от Медовина, а най-дрипава се оказа баницата на самодейците от Пенсионерския клуб в Алеково.

Освен баници, гостите на празника имаха възможността да си припомнят вкуса и на хубавата българска боза.

Всички самодейци получиха грамоти и сувенири от домакините от НЧ "Градина - Върбица - 1894" с. Върбица.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)