За втора година в Ресен стягат Фолклорния фест „С премяна на мегдана”

Мисия

15-05-2017, 08:18

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Акцент на фестивала ще бъде етно-изложба

За втора поредна година Народно читалище „Народна просвета 1874” и Клуб за хора и народни танци „Ресенски япрак” в партньорство с Кметство Ресен и Общинско кабелно радио гр. Велико Търново организират Фолклорен фестивал „С премяна на мегдана”. Целта е популяризирането на българските хора, народни танци и богатството на българската народна носия. Фолклорният фестивал не е с конкурсен характер. Право на участие имат любители, самодейци и почитатели на българския фолклор от всички възрасти. Не се изисква участниците да са облечени във фолклорни носии.

Събитието ще протече в два етапа – представяне на автентично хоро, характерно за етнографската област на клуба участник и обработен фолклор – хореографска разработка на едно или повече хора от една етнографска област. Ако танцовият колектив не желае да изпълни разработка, то той изпълнява хоро по избор от различна за неговия клуб етнографска област.

Акцент на фестивала ще бъде етно-изложбата, която цели запознаването на зрителите с богатството и разнообразието на българската народна носия. В изложбата могат да участват автентични и стилизирани носии (мъжка и женска), като всеки клуб може да представи само мъжка, само женска или и двете. Допуска се участие на народни носии от всички етнографски области.

След края на концерта ще се проведе хоротека и приятелска вечер „Под звездите в Ресен” с цел  опознаване на участниците, създаване на нови приятелства и обмяна на опит.

Организаторите очакват своите гости и приятели на 17 юни от 17:30ч. пред читалището в с.Ресен.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)