135 души са се прегледали за СПИН в Търново, няма заразени

Животът

15-05-2017, 09:58

Снимка:

РЗИ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Днес е Международния ден за съпричастност със засегнатите от болестта

135 човека – 78 мъже и 57 жени на възраст от 15 до 87 години, са се прегледали в Кабинета за анонимно консултиране и изследване към РЗИ – Велико Търново от началото на 2017 г. Резултатите на всички са отрицателни, съобщанат от здравната инспекция.
Във връзка с отбелязването на 15 май – Международният ден за съпричастност със заразените от СПИН, РЗИ - Велико Търново, съвместно с Община – Велико Търново и студенти от филиала на Медицински университет – гр. Варна във Велико Търново организираха акция „Клиника на открито“ в парк „Марно поле“, посветена на превенцията на хроничните незаразни болести и СПИН сред гражданите на Велико Търново.
В импровизираният „кабинет“ за безплатно и анонимно консултиране за СПИН се изследваха за носителство на вируса 53 души – 8 мъже и 45 жени от 19 до 60 - годишна възраст. Не бяха открити вирусоносители.
За първи път Международният ден за съпричастност със засегнатите от СПИН се отбелязва през 1983 г. в Сан Франциско и Ню Йорк, а в Европа през 1992 г., когато са раздадени повече от 100 000 червени панделки по време на концерт на Фреди Меркюри на стадион „Уембли“ в Лондон във връзка с борбата срещу СПИН.
Всяка година през третата седмица на месец май се реализират различни инициативи, като почит към жертвите на вируса, на съпричастност и подкрепа на тези, които живеят с него.
Стремежът на тези инициативи е повишаване на знанията, относно начините на предпазване от инфектиране с ХИВ и предоставяне на достоверна информация, свързана с тази инфекция. Те са насочени към широката общественост и приоритетно към младите хора по отношение на всички аспекти на заболяването – причинител, лечение, профилактика и грижи и отражението му върху живота на хората.
    

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов