„ХОРОТО и ХОРАТА” представя горнооряховският музей в Европейската нощ на музеите

Мисия

15-05-2017, 11:03

Снимка:

Исторически музей Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Своя поглед към танца ще покажат учениците от ОУ „Иван Вазов” в изложба от рисунки

Исторически музей – Горна Оряховица ще се включи за пореден път в инициативата Европейска нощ на музеите на 20 май. Заедно с още стотици културни институти от целия континент горнооряховският музей ще работи с променено работно време – до 01.00 часа след полунощ, като входът ще бъде безплатен. Партньори на музея в 13-то издание на проявата ще бъдат НЧ „Братя Грънчарови – 2002” и Художествена галерия „Недялко Каранешев“. Музейната програма за нощта е озаглавена „Хорото и Хората”.

Идеята на организаторите е да представят историята и разновидностите на най-емблематичния български танц хоро и връзката му с народа. Танцът в кръг, от който произлиза, е наследство още от обредните земеделски танци на траките. Кръговостта на българското хоро не е само ритуална, но и свещена. За предците ни ограденото в кръг пространство е своето, защитеното, благодатното и чудотворното. Кръгло е животворното слънце, кръгъл е всеки обреден хляб, кръгла е софрата, на която сядат хòрата заедно всеки ден, в кръг е и хорото им, на което душите и телата пулсират в едно, събират и излъчват една единна и неописуема енергия.

Своя поглед към танца ще покажат учениците от ОУ „Иван Вазов” в изложба от рисунки. Ще бъде презентиран и специално подготвеният от музейните специалисти научно-популярен филм „Хорото и Хората”. В Европейската нощ на музеите ще бъдат представени различните етнографски области на България. Всяка от тях със своите носии, ритъм и динамика на хорàта , повлияни от историята, бита и обичаите на хòрата от този край. Помощници в това своеобразно пътуване във времето и пространството ще бъдат танцьорите от НЧ „Братя Грънчарови – 2002” и оркестрите „Оникс” и „Хипократ”. С помощта на хореографи всеки желаещ ще може да опита да поиграе или просто „да се хване на хорото”. Организаторите са предвидили и поощрителни награди за най-активните участници и посетителите, облечени в народни носии и аксесоари.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов