Биологията е предпочетена за втора матура от абитуриентите във Великотърновско

Животът

16-05-2017, 10:53

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

1854 дванадесетокласници са подали заявления за явяване на зрелостните изпити

1854 дванайсетокласници от област Велико Търново са подали заявления за участие в държавния зрелостен изпит по български език и литература. Кандидатите за втората задължителна матура са 1561. Повече от 300 ученици са пожелали оценката им от изпита по професия да се впише като резултат от втория зрелостен изпит.
Новото тази година е, че решаването на тестовете е организирано по модули.  Всеки от модулите ще бъде с различна продължителност в зависимост от предмета, по който се провежда изпитът, каза началникът на РУО Розалия Личева. Матурите по български език и литература, френски език, немски език, руски език, испански език, италиански език, история и цивилизация и философски цикъл са разделени на три модула, като първите два са по 60 минути, а третият – 120 минути. Изпитите по английски език и география и икономика са също с три модула, но при тях само първият е 60 минути, а вторият и третият са по 90 минути.
Изпитите по математика, химия и опазване на околната среда, биология и здравно образование и физика и астрономия ще се проведат в два модула, като първият е с продължителност 90 минути, а вторият – 150 минути.
След като изтече определеното време за даден модул, съответният лист с отговори ще бъде затворен в плик и зрелостникът няма да има възможност да се връща и да прави поправки по него, обясни Личева.
Предметът биология и здравно образование е най-харесан за втора матура от абитуриентите в региона. 444 са го предпочели. Следват география и икономика /431/, английски език  /344/, философски цикъл – /122/.
12 зрелостници са избрали да се явят на третия държавен изпит, който е по желание. Четирима от тях ще проверяват знанията си по математика, трима по английски език и по един по физика и астрономия и биология и здравно образование. Изпитите се полагат на 29, 30 и 31 май по график на просветното образование.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)