Никой не обжалва избора на фирми, започва обновяването на градската среда в Горна Оряховица

Мисия

16-05-2017, 14:09

Снимка:

архив, Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Няма подадени жалби за избраните след обществена поръчка фирми по проект „Обновяване на градската среда в гр. Горна Оряховица”. Крайният срок за обжалване изтече на 15 май. До края на тази седмица ще бъдат изпратени писмата до избраните фирми за подготовка на документацията за сключване на договорите. Докато трае това, ще бъдат проведени срещи с РУ на полицията в Горна Оряховица и фирмите от Централна градска част, които ще бъдат засегнати от ремонта на площада, за създаване на организация по време на строително-ремонтните дейности. Очаква се в края на юни да започне същинската работа по трите обекта, уточни кметът на Общината инж. Добромир Добрев.

Припомняме, че за позиция „Реконструкция, модернизация и въвеждане мерки за енергийна ефективност на площад „Георги Измирлиев“ гр. Горна Оряховица – І етап – Същинско площадно пространство” се конкурираха 6 фирми. Победител е „Политрейд кънстръкшън” ЕООД. За изграждане на кръговото кръстовище между сградите на пощата и Общината се състезаваха 5 фирми. На първо място е класирана „Еко традекс груп” АД. За реконструкцията и модернизацията на парк „Детски кът” е кандидатствала само една фирма „Билдинг Комфорт” ЕООД.

И трите обекта са включени в един проект за обновяване на градска среда, който е за близо 6 млн. лв. и се финансира от ОП „Региони в растеж” 2014-2020.

Реконструкция и модернизация на централния градски площад, и пешеходните подходи към него предвижда премахване на стария мрамор и поставяне на изцяло нова настилка от клинкерни павета и гранитни ивици. В западната част на площада ще бъдат оформени каскади и сух фонтан, ще се обособят тематични площадки за тихи игри, читалня на открито, свободна WI-FI зона. В североизточната част ще се обособи зона за временна търговия, където ще има възможност да се изграждат коледен базар, пролетен базар и други мероприятия, свързани с обществената активност. В южната част на пешеходната зона ще се разположи детска площадка, а в централната част се предвижда място за подвижна сцена за провиждане на масови спортни и културно-масови мероприятия. Проектът предвижда също залесяване с дървесни видове с малка коренова система и широка корона. Около дърветата ще се оформят места за сядане. Предвидени са също зелени площи с оформени цветни фигури. Предвидено е и изграждане на денонощно видеонаблюдение. Реконструираният площад ще бъде съобразен изцяло с изискванията за достъпна среда за хора в неравностойно положение.

За да се подобри организацията на движение за МПС и пешеходците и да се облекчи трафика, проектът предвижда изграждане на кръгово кръстовище между сградите на Общината и Пощата. В средата на кръстовището ще се монтират 6 прожектора за осветяване на околното пространство.

Проектът предвижда реконструкция и на парк „Детски кът”. Паркът е разположен на площ от 53 дка – зелени площи, детски и спортни площадки. Проектът предвижда подмяна на настилката на главните и второстепенни алеи. Ще бъдат обособени: зона за разходки и социални контакти и зона за пикник – разположени в западната част и зона за активен отдих в южната част на парка. В централната част ще се разположи фонтан, около който ще бъдат обособени места за сядане. Предвидено е изграждане на детски площадки за различни възрастови групи със съоръжения за игра. На всички площадки ще бъде положена ударопоглъщаща настилка. Ще бъдат изградени още комбинирано игрище, площадка за скейтборд, площадка с уреди за обща физическа подготовка, площадка с фитнес-съоръжения, както и детска сцена. Озеленяването на парка ще бъде с декоративна и цъфтяща дървесна и храстова растителност, ще се оформят и цветни фигури. Предвидено е изграждането на ново алейно осветление и видеонаблюдение.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)