Приключи дигитализацията на населените места от община Свищов

Мисия

17-05-2017, 12:05

Снимка:

архив, Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Приключи основен етап от цифровизацията на община Свищов. Извършена е пълна дигитализация на населените места в Общината, изграден е напълно нов, модерен електронен архив, съобразен с новите европейски стандарти. Изграденият ел. архив позволява дистанционна връзка, чрез уеб базиран сървър на всички населени места, както поотделно, така и в комплект. Извършването на справки, касаещи издаване на удостоверения се случва от населените места, в рамките на няколко минути и това води до значително облекчаване жителите на селата и спестяване на много време и финансови ресурси, както на населението, така и на общинска администрация.

Съгласно Закона за гражданска регистрация (ЗГР), актовете по гражданско състояние са приведени в архивен вид, така че да отговарят на изискването за 130 години съхранение.

В населените места достъп до електронната база ще имат кметовете на кметствата или съответният служител, отговарящ за административно-правното и информационно обслужване. Те ще могат, след заявление от страна на съответния жител, да издават копие от актове по гражданско състояние, но не и дубликати – дубликатите ще бъдат издавани само от експертите „Регистрация и ЕСГРАОН” в общинска администрация, гр. Свищов.

На следващия етап от цифровизацията предстои дигитализиране на архива за град Свищов, след което целият процес ще бъде успешно финиширан.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов