Велико Търново ще отбележи тържествено Деня на българската просвета и култура

Мисия

18-05-2017, 13:34

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Над 700 ученици и възпитаници на детските градини ще се включат в празнично шествие

Велико Търново ще отбележи тържествено 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. В 10,30 ч. сутринта от площад „Велчова завера” над 700 ученици и възпитаници на детските градини ще се включат в празнично шествие, което ще продължи до сградата на Общината. Младите великотърновци ще носят потрети на светите братя Кирил и Методий, на техните ученици и последователи, на бележити дейци на науката, образованието, културата и изкуствата от старопрестолния град и България. Участие ще вземат също студенти и преподаватели от Великотърновския университет.

По същото време в ритуалната зала на Общината кметът Даниел Панов ще се срещне с културни и образователни деятели, общественици и изявени великотърновци. В 11, 15 ч. Даниел Панов ще произнесе празнично слово и ще награди носителя на общинската награда за завършен гимназиален етап на обучение „24 май“. Отличието ще бъде връчено на Васил Иванов - изявен зрелостник и отличник от Природоматематическа гимназия „Васил Друмев”. Кандидатурата му бе гласувана от специално назначена комисия, председателствана от заместник-кмета Ганчо Карабаджаков.

Кратката церемония ще се състои на сцената пред Община Велико Търново. На същото място ще бъдат представени тазгодишните носители на общинската награда „Култура”. В категорията за ярки постижения приза ще получи проф. Сава Василев, а в раздела за творчески изяви – актьорът Иван Митев. Програмата ще продължи с празничен благослов  и концерт. В 21,00 ч. на площад „Цар Асен I” ще бъде излъчен аудиовизуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”.

Във връзка със събитията, временно ще бъде променена организацията на движението – от 9,30 ч. на 24 май до 12,00 ч. ще бъдат затворени площад „Велчова завера”, улиците „Стефан Стамболов” и „Независимост”. Забраната за движение по улица „Васил Левски” ще важи от 9,30 ч. до 14,00 ч. Затворен ще бъде и площад „Цар Асен I” – за времето от 20,45 до 21,30 ч.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)