Клуб за народни танци „Ресенски япрак” стана на две години

Велико Търново Лайф

21-05-2017, 09:00

Снимка:

кметство Ресен, архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Интересно лято очакват танцьорите тази година

Двегодишен рожден ден отбеляза клубът за народни танци „Ресенски япрак”. Двете международни участия в Белград и Букурещ, първото място за автентична мъжка народна носия от фестивала в Жеравна миналата година и наградата на кмета на Община Павликени от фестивала „Букет от ритми” са част от събитията, с които с гордост си спомня ръководителят на клуба Галина Бартолова. Танцьорите вече са отбелязали щастливото събитие с банкет и почерпка, сподели за Общинското радио Бартолова. „Изключително съм горда с нашите постижения и участия. За тези две години изключително добре си организирахме участията. Доста добър е нашият колектив, варираме около 30 човека, всеки идва на репетиции според свободното си време”, коментира ръководителят на „Ресенски япрак”.
Интересно лято очакват танцьорите от „Ресенски япрак” тази година. След второто издание на фестивала „С премяна на мегдана”, който организират в Ресен на 17 юни, те отиват на Националния Петропавловски събор на 24 и 25 юни. Следващ ангажимент за ресенчани е Националният фестивал за автентичен фолклор „Песни в полите на Балкана” в с. Жълтеш, Габрово в началото на юли. От 3 до 6 август пък ще се включат във фестивала „Фолклорен извор” в с. Царево, Свищов. През август ще се изявят и във Фестивала на динята в с. Никюп.
Танцьорите от клуб „Ресенски япрак” излизат на участия, пременени в автентични носии от XIX век. Ресенската народна носия е двупрестилчена, с пищимял, риза и елече. В типичния за Северняшката етнографска област традиционен костюм, най-интересна е престилката, акцентира Галина Бартолова. „Престилката е по-специфична, поради факта, че в с. Ресен голяма част са преселници от Ресен-Македония, като преселването се случва между X-XII век. Престилката в Ресен има запазени рядко срещани мотиви за нашите земи, а от старата носия, която е била в селото, остава само престилката, която е запазена до ден-днешен”, допълни Бартолова.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов