Културният деятел Петко Николов е новият Почетен гражданин на Горна Оряховица

Мисия

21-05-2017, 10:07

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Повече от половин век Николов посвещава на българския фолклор

Хореографът, художествен ръководител, културен деятел Петко Николов е новият Почетен гражданин на Горна Оряховица. В професионалния си път Николов е работил с над 1000 деца. И в момента, въпреки че е на 80 г., Николов е художествен ръководител и хореограф на детския танцов състав за изворни хора от Горнооряховския край при читалище „Пробуда 1904” в кв. Калтинец.
Повече от половин век Петко Николов посвещава на българския фолклор вярвайки, че пламъкът на българщината не ще загасне. Номинацията му бе гласувана на днешната сесия на Общинския съвет в Горна Оряховица.
Съветниците определиха и носителите на Годишните награди на Община Горна Оряховица. За принос в сферата на икономиката отличие получават основните акционери и инвеститори в  „Захарни заводи” АД инж. Георги Узунов и инж. Руси Данев. За отдаденото на културата наградата се присъжда на Ивелин Михайлов – застрахователят, сформирал екип от художници и историци, заедно с които възстановява българската история, и Калинка Генова – художествен ръководител на Балет „Калина”.
За принос към образованието и науката общинските съветници гласуваха награди да бъдат връчени на директора на ДГ „Първи юни” Мариана Димитрова и на Петя Иванова – зам.-директор на СУ „Георги Измирлиев”. За работата си в сферата на социалните дейности общинска награда бе присъдена на Силвия Маркова – управител на Домашния социален патронаж в Горна Оряховица, а  за даденото на здравеопазването – на кардиолога д-р Мариана Димитрова.
За принос в сферата на спорта Годишна награда на Общината получават Йордан Димитров – ключова фигура за възраждането на проекта ХК „Локомотив” и настоящ треньор на хандбалния клуб, и Росица Генчева – методист на групата за здраве и дълголетие към СКВС „Локомотив 2004”.
Званията си отличените ще получат на тържествена сесия на Общинския съвет, която ще се проведе на Празника на града 29 май. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов