Горна Оряховица има да реализира обекти за 20 милиона лева по ОП „Региони в растеж”

Мисия

22-05-2017, 13:51

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Нека собствениците се възползват от безплатното саниране, призова зам-министър Деница Николова

Няма промени в условията на Националната програма за енергийна ефективност, които да изискват съфинансиране от собствениците на ремонтираните сгради. Същото се отнася и за тази част от Оперативна програма „Региони в растеж”, която предвижда средства за енергийно ефективни ремонти. И по двете програми санирането ще е безплатно за хората и аз призовавам сдруженията на собственици да се активизират и да се възползват от възможността да обновят сградите си, каза в Горна Оряховица зам. – министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова.
Изпълнението на Оперативна програма „Региони в растеж” върви добре. Договорени са около 57 % от общия ресурс малко над 3 милиарда лева. До края на годината ще се разпредели оставащия ресурс за бенефициенти като Агенция пътна инфраструктура, Министерството на здравеопазването и общините в подкрепа на деинституционализация. Предстои реализация на много обекти точно в този строителен сезон и в края на годината ще отчетем много по-добри резултати по усвояване на средствата. До момента сме разплатили около 11 % от договорения ресурс, заяви още Деница Николова. По-рано днес тя откри обновената детска градина „Бодра смяна”, която е първият завършен обект във Великотърновска област по ОП „Региони в растеж”.
Засега няма много изоставащи общини, които са основен изпълнител по програмата. В края на 2018 г. ще има междинен мониторинг и ако има общини, които не се справят, предвидените за тях средства могат да се преразпределят. Засега обаче няма общини, които да показват сериозно забавяне, поясни още зам. министърът.
Деница Николова коментира и оплакванията на местните власти от бавното произнасяне на КЗК и ВАС по обжалваните процедури по Закона за обществените поръчки. Вярно е, че двуинистационното произнасяне забавя процедурите. На този етап това не е сериозна пречка, защото започнахме подготовка достатъчно рано и имаме време да усвоим ресурса по програмата. Ако местните власти обаче предложат някакви законодателни промени, които да облекчат процеса, те ще бъдат обсъдени, каза Николова.
До края на действие на ОП „Региони в растеж” Горна Оряховица има да реализира обекти за 20 милиона лева. Вече са договорени 65 % от тези средства.
За област Велико Търново ресурсът на програмата е над 50 милиона лева.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов