130 години отбеляза НЧ „Съгласие- Дебелец”

Животът

25-05-2017, 08:26

Снимка:

фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Десетки самодейни състави се включиха в празничния концерт

В навечерието на Празника на българската просвета и култура, дебелчани отбелязаха 130 годишнината от основаването на  читалище „Съгласие”.            
За жителите на градчето този юбилей  има голямо значение за историята и културата на града, защото с читалището започва утвърждаването на духа , културата и традициите в населеното място, възрожденско израстване на националното самосъзнание,  отбеляза в словото си секретарят на читалището - Юлиана Стефанова.  По нейни думи, в читалището дебелчани пристъпвали като в храм, изпълнени с благоговение и възторг. Тук те са получавали приложни знания, шанс да се докоснат до книгите и новите им светове, беседвали по вълнуващи теми, срещали магията на театъра и се веселили на късни вечеринки след трудовия ден. Читалището дало шанс на всеки да намери поле за изява, допълва Стефанова.
Десетки самодейни състави се включиха в празничния концерт на сцената на културната институция. Поздравителни адреси поднесоха кметът на Велико Търново – инж. Даниел Панов, кметът на Дебелец – Снежана Първанова, Министерство на културата, Съюзът на народните читалища и редица други официални лица и гости на събитието.
Да не забравяме вратите на читалището, което въпреки трудностите е в крак с новото време, призоваха от настоятелството, “ с пожелание в здраве и сили дебелчани да се срещат отново на всяка годишнина, на всеки празник, все по мъдри и талантливи, все по единни, уверени и възторжени ” .

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)