Парк „Търновград – духът на хилядолетна България” ще представя средновековни занаяти

Мисия

25-05-2017, 13:58

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Културната атракция ще даде ясна визия за развитието на част от Старата столица

Парк „България в миниатюри”, който ще бъде изграден във Велико Търново в местността Хренк хисар, ще се нарича Парк „Търновград – духът на хилядолетна България”. Това решиха на редовното си заседание съветниците в местния парламент. Предложението е на общинска администрация, като инвеститорът предвижда в парка да бъдат представени български народни занаяти, като ще бъдат преподавани и уроци за нашенските традиции и творчество. Екскурзоводи пък ще запознават туристите с историята на България през вековете.

Преди предложението да бъде гласувано, Николай Цонев от ВМРО сподели опасения, че паркът ще конкурира Самоводската чаршия, тъй като там също ще се демонстрират занаяти.

В отговор кметът на общината инж. Даниел Панов обясни, че представените занаяти ще бъдат средновековни, а създаването на парка ще даде и една ясна визия за развитието на тази част от Велико Търново, намираща се в подножието на хълма Царевец. „Вече има един такъв парк и за съжаление, вместо Велико Търново да е първи, ще сме на опашката. С името на парка, което днес променяме, показваме, че Старата столица ще е акцента в този проект. Да, на Хренк Хисар има археология и след като получихме разрешение от министерство на културата за изграждането на парка, инвеститорът се е задължил, ако попадне на находки, да съобщи за тях, без да нарушава целостта им. Тази зона на града ни остана неразработена и с неясна визия. Разговарял съм в историци и имаме идея, след построяването на атракцията и създаването на подходяща инфраструктура и паркинг, да бъде отворена и задната порта на Царевец, откъдето също да влизат туристи.” – обясни инж. Даниел Панов.

С мнозинство великотърновските съветници подкрепиха Парк „България в миниатюри”, който ще бъде изграден във Велико Търново в местността Хренк хисар, да се нарича Парк „Търновград – духът на хилядолетна България”.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)