Ученици от СУ „Цветан Радославов” станаха киберскаути

Велико Търново Лайф

26-05-2017, 08:36

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Децата учиха и за онлайн тормоза между връстници

Двадесет и трима петокласника от училището преминаха успешно двудневно обучение, проведено по съвместната програма „Киберскаут“ на Националния център за безопасен интернет и Теленор България.
По време на обучението чрез интерактивни дейности децата бяха обучени как да разпознават основните опасности във виртуалното пространство и как да се справят с тях. Обучението включваше обсъждане на компютърните вируси, онлайн тормоза между връстници, контактите с непознати хора във виртуалното пространство и начините, по които децата да се предпазват от злонамерени възрастни в интернет. Учениците научиха също така и как да създават сигурни пароли, които да могат да запомнят, как да боравят с настройките за сигурност, как да блокират и докладват хора и нежелано съдържание онлайн, както и как могат да се възползват от консултантските услуги на Националния център за безопасен интернет при проблеми в интернет.
Заедно с това учениците бяха подготвени как като киберскаути да бъдат за пример на останалите, да съветват своите връстници как да се справят с проблеми, с които се сблъскват онлайн и да организират и провеждат публични изяви, с които да информират своите връстници за опасностите във виртуалното пространство.
Новите сертифицирани киберскаути ще сформират отряди, които с помощта на учители ще подготвят и проведат своя собствена дейност, а която да за информират и обучат свои връстници за рисковете в интернет и начините за справяне с тях. С подготвената от тях инициатива отрядите ще се включат в състезание между всички киберскаути от цялата страна, обучени през 2017 г. Всички участници ще бъдат оценени от жури, което ще избере измежду тях трите най-успешни. Членовете на отличените отряди ще получат грамоти от името на МВР, както и подаръци от съорганизаторите на тържествена церемония в Деня за безопасен интернет, 6 февруари 2018 г.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)