Стягат тридневна хайдушка сватба и опит за рекорд на Гинес в Арбанаси

Животът

27-05-2017, 11:21

Снимка:

уикипедия

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Две са сцените, на които ще се изявят различните изпълнители от страната и чужбина

Националният фолклорен събор „Лудогорие” вече е с ново име. Ново от тази година е и мястото, където се провежда. Арбанаси става домакин на грандиозното събитие „Болярска среща”, което през 2017-а има за цел да кандидатства за рекордите на Гинес за най-многобройна сватба. В най-голямата тава на Балканския полуостров – над два тона, боб по хайдушки ще сготви мастър шеф Виктор Ангелов. 4 хиляди глинени купи и толкова дървени лъжици ще бъдат подарени на гостите, за всекиго от които ще има още погача, сирене и вино. 2 тона вино, 400 кг боб, едно теле, 1 тон сирена са само част от продуктите, предвидени в списъците на организаторите, съобщи в интервю за Общинското радио председателят на Сдружение „Лудогорие” Валентин Димов. 
Конкурс за най-гиздава мома на мегдана, за най-достоен хайдутин и за най-красива детска рисунка „Моят роден край”, сватбен  хайдушки поход, нестинарски и кукерски танци, дефиле с народни носии  и възстановка „Легендата за Вълкашин войвода” са сред събитията, предвидени в програмата на събора. Шест каруци ще извозват кръстниците и роднините на младоженците –  Георги Георгиев от Луковит и Ива Янчева от Бургас. „Сватбата е един от елементите, в който два чужди рода се събират и се опознават помежду си. По този начин едно младо семейство продължава пътя си напред”, заяви Валентин Димов. Младоженецът, Георги Георгиев, който е председател на Националното сдружение за култура, традиции и изкуство „Св. Георги Победоносец” в Луковит, ще се включи във възстановката „Легендите за Вълкашин войвода” в петък. Очаква се в ритуалите, които ще се проведат в Арбанаси, да участва и отец Иван от Нови хан. 
По време на събора, който е с вход свободен, гостите ще се записват в списъци, които ще бъдат предоставени на Комисията на рекордите на Гинес. На четири паркинга ще могат да паркират колите си посетителите. Две са сцените, на които ще се изявят различните изпълнители от страната и чужбина, поканени на първото издание на Националния фолклорен събор „Болярска среща”. 
Типично за хайдушката сватба е краденето на момата. Как момъкът задява момата до чешмата, как взема булката и как се веселят гостите ще видят всички, посетили „Болярска среща” между 21 и 23 юли в Арбанаси. По време на националния фолклорен събор, във Велико Търново ще се проведе и Международният фолклорен фестивал, а гостите от различните държави ще имат възможността да се докоснат до българските традиции. 
Първият национален фолклорен събор „Болярска среща” се организира от Сдружение „Лудогорие”, Община Велико Търново и кметство Арбанаси. Той ще се превърне в традиционен, а възстановките на сватбите, които предстоят, ще бъдат включени в богатия културен календар на Община Велико Търново, подчерта Валентин Димов. 
Повече за програмата и организацията на събора– на адрес: http://ludogorie.eu/ 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов