Иванета Пейкова от Гимназията по туризъм победи в Национален конкурс за защита на личните данни

Животът

27-05-2017, 16:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Повече от 250 произведения участваха в надпреварата

Приключи конкурсът за детско творчество на тема „Какво другите знаят за мен”, обявен от Комисията за защита на личните данни /КЗЛД/. Поводът е 15 години от създаването на Комисията, а целта - да се стимулира осъзнаването на личното поведение при споделяне на лична информация от децата и в реалния, и във виртуалния живот. Една от задачите с най-висок приоритет на Комисията е да популяризира сред децата в ученическа възраст основните правила за безопасна комуникация в социалната среда и особено чрез информационните и интернет технологии. Темата за личната неприкосновеност във всички аспекти на живота става все по-актуална и отговорностите на КЗЛД като независим надзорен орган включват активни действия за разясняване на дейността на Комисията и мерките, които предприема за защита на личните данни. Със съдействието на Министерството на образованието и науката информацията за конкурса достигна до всички български училища.

Повече от 250 произведения са участвали в  категориите – стихотворение, разказ, есе, рисунка, песен. Иванета Пейкова, ученичка от Ха клас, специалност „Организация на хотелиерството“  е класирана на първо място в категория „Разказ“.

Една обикновена ангина в един априлски сняг, един чат с един интересен човек,  завършва така: „И следва криминале – звъня на тати, идва той, идва полиция, питат ме за приятели, реални, виртуални. Виртуални ли казахте, господин полицай?

Ако не бях казвала къде живея - кучето ми щеше да е със здрав крак, вратата с брава, а аз с телефон и лаптоп. Очаквах принца, оня със сините очи, а дойде крадецът. Ето защо не ми е казал нищо за себе си, а аз потънала в мечти, омагьосана от филма, в който се вкарах -  разказах си всичко. Колко ли като мен още е излъгал?  Е, Ив, дойде ти акъла. Нали?

Екшънът свърши и то с не добър край. Хората не са толкова добри. Ще помня тази моя грешка цял живот.  Всъщност, защо да не са добри хората. Добри са. Само аз мааалко сбърках, много малко – разказах си всичко.

Снегът продължава да изненадва всички. Април е. Пролет е. Или почти. Време е за антибиотик. И за разцъкване в клюкарника.

Ще внимавам какво и на кого пиша, обещах на тати. Обещавам и на себе си.“

Учителят, мотивирал и консултирал победителката в конкурса е инж. Славка Проданова.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов