Ятаганът на отец Матей Преображенски част от изложбата „Сабите на войводите”

Мисия

31-05-2017, 10:38

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Жителите и гостите на Велико Търново ще видят и три оръжия на Васил Левски

44 хладни оръжия, притежание на 38 български войводи и революционери, са включени в националната изложба „Сабите на войводите”, която откриват на 2 юни от 17:30 часа в Музея „Възраждане и Учредително събрание”. Най-ранното оръжие, включено в експозицията, е на Велчо Атанасов Джамджията – главен организатор на Велчовата завера, съобщи пред журналисти днес директорът на Регионалния исторически музей в старата столица д-р Иван Църов. Най-късните саби, подредени в културната институция, са от следосвобожденския период, но са притежание на хора, участвали в революционното движение. Част от оръжията са произведения на изкуството, с посребрени дръжки, върху които са инкрустирани полускъпоценни камъни и графична украса. В изложбата е показана и наковалня, върху която са направени някои от оръжията.
Ятаганът на отец Матей Преображенски е предоставен за изложбата от преки наследници на  сподвижника на Васил Левски от Ново село. Оръжия на национално известни революционери като Васил Левски, Христо Ботев, Георги Стойков Раковски, Филип Тотю, Панайот Хитов, Стефан Караджа, Хаджи Димитър от фондовете на 18 български музея са представени още в изложбата „Сабите на войводите”.
Една от най-интересните саби, включени в голямата експозиция, е тази на Иван Кулин – войвода в района на Северозападна България. Той получава титлата „войвода”, защото организира няколко бунта и дори участва в освободителните борби на Сърбия. На неговата сабя, която по всяка вероятност е направена по поръчка, е изписано „Българино, братко мой, ти от турчин ся ни бой. Вземи сабля, върви на бой”.  От другата страна на оръжието на войводата е изписано „Смърт или свобода”, и е изобразен лъв.
В изложбата са представени сабята на Васил Левски, кама и щик на Дякона, предоставени от Ловешкия музей. Сабята на Христо Ботев, съхранявана във Врачанския музей, е  друг експонат, представляващ интерес за всички любители на историята.
Сред подбраните оръжия интерес предизвикват тези на Стефан Караджа и Хаджи Димитър. Те са револверни, произведени са в гр. Лиеж, Белгия. Любопитно обаче е това, че са с поредни фабрични номера. След пълно изследване на сабята на Стефан Караджа от Института по криминалистика пред 1983 г., се откриват инициалите на войводата. Изследването е установило и че е запазена оригиналната фактура, с която тези две саби са продадени на румънски оръжеен търговец, който ги е закупил от Белгия и ги е продал на Стефан Караджа и Хаджи Димитър.
  Мащабната експозиция „Сабите на войводите” е организирана близо една година, с много преговори между различните музеи, акцентира Църов. В нея са включени и   14 литографии, илюстриращи паметни моменти от исторически събития, свързани с национал-освободителното движение. Всеки един от експонатите е описан в луксозен каталог. Експозицията „Сабите на войводите” ще бъде до 18 юли във Велико Търново.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)