Търновски ученици пишат Харта на Бъдещето по метода „Световно Кафене”

Животът

01-06-2017, 08:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Те ще разсъждават по проблемите история, глобално образование, умения и ценности

Харта на Бъдещето ще пишат по метода „Световно Кафене” ученици от Професионалната гимназия по туризъм. Документът ще се изготви по време на бинарен урок, подготвен от учителите по история и цивилизация   Мариана Маринова и Бистра Стефанова и от преподавателя по икономически дисциплини инж. Славка Проданова. В занятието ще се включат деца от 8, 9, 10 и 11 клас. На маса с чаша кафе те ще разсъждават по четири основни проблема – историята, глобалното образование, уменията и ценностите, необходими на 21 век, обясни Мариана Маринова. Децата ще бъдат разделени на четири екипа. Те ще трябват да запишат върху покривката на масата, която е изработена от картон и по-късно ще се превърне в Харта на Бъдещето - по едно изречение с мнение по обсъжданите четири теми.
Избрахме предмета история, защото той е много важен. Паисий Хилендарски  с помощта на историята   е подтикнал българите към Възраждането в нашата страна, допълни Бистра Стефанова. По думите й методът „Световно кафене” е използван за първи път през 1995 г. в Калифорния, а в Европа се прилага отскоро.
Учителите са категорични, че интерактивността в уроците провокира критичното мислене, интереса, работата в екип  у младите.
Часът ще се проведе днес в кабинета по сомелиерство.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов