Велико Търново ще почете паметта на Христо Ботев и на героите, загинали за България

Мисия

01-06-2017, 15:33

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Курсанти от НВУ ще застанат на пост пред паметниците в града

Велико Търново ще почете паметта на големия български поет и революционер Христо Ботев, както и на героите, загинали за свободата на Отечеството и родните земи, за българското национално обединение. В 11,45 ч. на 2 юни курсанти от Националния военен университет ще застанат на пост пред паметниците на Апостола на свободата Васил Левски и на Стефан Стамболов, „Велчова завера”, Паметника на обесените, Паметната плоча на загиналите за България. С полагане на цветя те ще отдадат чест на българските герои.

Точно в 12,00 ч. с двуминутен сиренен вой ще бъде почетена паметта на Христо Ботев. Пред паметника „Майка България” ученици от Природо-математическата гимназия „Васил Друмев” ще рецитират литературна композиция, посветена на 141 години от гибелта на великия роден поет и революционер. Заупокойна молитва ще отслужи негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Славчо Иванов. По време на военния ритуал представителите на институции, организации, училища и гражданите ще поднесат венци и цветя Военен ритуал за поднасяне на венци и цветя на признателност. Ще прозвучи и химнът на Република България.

Организатори са Община Велико Търново, Национален военен университет „Васил Левски”, Общонародна фондация „Христо Ботьов”- клуб Велико Търново, Великотърновска света митрополия.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов