Отечественият съюз стартира дарителска акция за изграждане на мемориален комплекс на гроба на хан Кубрат в Украйна

Мисия

02-06-2017, 14:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Поводът е 105-та годишнина от откриването на гроба на владетеля край град Полтава

Дарителска патриотична акция за изграждане на мемориален комплекс на гроба на хан Кубрат в местността Малая Перешчепина в Украйна стартираха Отечественият съюз и Международната благотворителна фондация „Хан Кубрат” с президент Румен Спасов, съобщиха Станка Палазова – член на Управителния съвет на Отечествения съюз и негов координатор за област Велико Търново и Елена Мачковска – секретар на общинския комитет на организацията. Повод за това е 105-та годишнина от откриването на гроба на владетеля край украинския град Полтава. Тя ще бъде отбелязана  с Всебългарски събор, който ще се проведе на 16 и 17 септември. За организирането му е създаден Международен инициативен комитет, който кани българите от цял свят да се включат и подпомогнат доизграждането на паметния комплекс на големия български държавник.
„За кратко време във Велико Търново са събрани над 500 лева от продажбата на дарителски картички, всяка със стойност 10 лева. Средствата ще се използват за изграждането на мемориалния комплекс на гроба на хан Кубрат, който ще е на значителна стойност. Вече е подготвена и седемдневната автобусна програма с начало 14 септември за желаещите да участват във Всебългарския събор под надслов „Към завета – Кубрат 105” в Мала Перешчепина, Полтавска област. Каним всички, които се определят като потомци на основоположника на българската държавност хан Кубрат да се включат в честванията, посветени на годишнината”, сподели Елена Мачковска.   
Дарителската акция и организиране на участието във Всебългарския събор в Украйна е акцент в програмата за отбелязване и на 75-та годишнина от създаването на Отечествения фронт,  днес  Отечествен съюз. „Сред инициативите са още честване на годишнини на видни личности и  от събития, свързани с дейността му, провеждане на научни форуми на тема „Отечественият съюз – история, еволюция, съвременност”. Събирателска и изследователска дейност, тематични фото изложби, срещи с ветерани на съюза са част от другите предвидени за отбелязване на годишнината събития”, разказа Станка Палазова.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов