Уникалният фестивал "Орел над Дунава" започна в Свищов за 13-ти път

Велико Търново Лайф

03-06-2017, 00:11

Снимка:

архив, Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

С "Орел над Дунава" Свищов се утвърди като флагман на античните възстановки у нас

Антични игри, представяне на древната римска кухня, огнено шоу и концерти включва тридневната програма

Тринадесетото издание на фестивала на античното наследство „Орел на Дунава” започна днес. Над 260 реенактора от Италия, Германия, Румъния и България са заявили участие. Фестивалът започна с антични състезания за деца „Бързи, смели, сръчни”.. Участваха общо 7 отбора, представители на Професионалната гимназия по лека промишленост и строителство – Свищов, Детски център – Белене, Професионална държавна търговска гимназия „Димитър Хадживасилев”, ОУ „Филип Сакелариевич”, СУ „Димитър Благоев”, СУ „Николай Катранов” и СУ „Цветан Радославов”. Те пресъздадоха античните спортни игри, мерейки сили в различни дисциплини. 
В посетителски център „Нове” се проведе научната конференция „Древното наследство – открития и перспективи” и ще бъде открита изложба.
Тържественото откриване на тринадесетото издание на „Орел на Дунава” бе по-късно вечерта в античния град „Нове”. В 19 часа започна програмата, която включва запалване на огъня на фестивала, освещаване на знамената, връчване на символите на Нове от Кмета на Императора. Организаторите ще обявят резултатите и ще наградят участниците в състезанията. Връчена бе наградата „Орел на Дунава” за принос в опазване на културно-историческото наследство – на проф. Диана Гергова. 
Съботният ден започва с гладиаторски битки, представяне на древна римска кухня и различни ритуали и занаяти. Тук ще се включи с кулинарна презентация и CHEF Петър Михалчев, заедно с учениците от Професионалната гимназия по лека промишленост и строителство. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов